U Beogradu sinoć treći protest „Srbija protiv nasilja“ (VIDEO)

Dan posle protesta, pored zadovoljstva većine učesnika brojem ljudi na događaju, ima i komentara da su građani „pokazali ozbiljnost, odlučnost i jedinstvo, ali da se isto ne može reći i za opoziciju“

Treći put sinoć je u Beogradu održan, do sada najmasovniji, protest „Srbija protiv nasilja“. Prvi je organizovan samo nekoliko dana nakon masovnih ubistava u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu 3. maja i dan kasnije u selima kod Mladenovca.

Nerežimski mediji isticali su da je protest okupio najviše demonstranata još od 5. oktobra 2000. godine, a mediji naklonjeni vlastima su ovaj događaj ignorisali ili o njemu izveštavali isključivo kroz navodne incidente među samim učesnicima. Protest je počeo okupljanjem ispred zgrade Skupštine Srbije.

Pogledajte VIDEO:

Na protestu se nije obratio niko od predstavnika opozicije, a govorila je samo Jelena Mihailović iz Pećinaca u Vojvodini, mesta u kojem je pojedinim mališanima (između ostalog i Jeleninom detetu), kako roditelji tvrde, zabranjeno da idu u vrtić zbog političke nepodobnosti roditelja.

Želimo da živimo bez straha u svojoj zemlji, ovde smo jer hoćemo Srbiju bez nasilja… Oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast, a samim tim i apsolutnu odgovornost, ne žele da čuju zahteve ovog protesta. Ne smemo da im dozvolimo da se igraju sa životima naše dece i ove zemlje – poručila je Mihailović.

Nakon što su pročitani zahtevi, okupljeni su u koloni krenuli ka mostu Gazela.

Zahtevi učesnika protesta su da Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova i Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije, podnesu ostavke. Zahtevaju se i smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Kolona je bila toliko velika da je, i kada je čelo kolone stiglo na Gazelu, jedan deo učesnika protesta i dalje bio kod Skupštine Srbije. Učesnici protesta su prolazeći pored zgrade Vlade Srbije sa uključenim svetlima na svojim mobilnim telefonima skandirali. „Hoćemo promene“, „Ostavke, ostavke“…

Nakon blokade mosta Gazela i auto-puta, jedan broj učesnika protesta je, kako bi oslobodili prostor za novodolazeće u koloni koji su pristizali, krenuo ka Novom Begradu.

Predstavnici vlasti prethodnih dana optuživali su opoziciju da politizuje tragediju i koristi nemile događaje za napade na državu čiji sistem, kako su tvrdili i na jučerašnjoj raspravi u parlamentu „nije zakazao, jer je država na strašan izazov odgovorila na pravi način“. Nastavak skupštinske rasprave o bezbednosnoj situaciji u našoj zemlji zakazan je za utorak, 23. maj.

Dan posle protesta pored zadovoljstva brojem učesnika, ima i mnogo komentara da su građani „pokazali ozbiljnost, odlučnost i jedinstvo, ali da se isto ne može reći i za opoziciju, da su, i pored nesumnjivo velikog broja učesnika protesta „za ozbiljan pritisak na vlast potrebni bolje vođstvo i jasna ideologija“.

Prema izveštajima beogradskih medija, jedan deo učesnika protesta  proveo je noć blokirajući deo međunarodnog auto-puta, ali je ta blokada, koja je trajala skoro 12 sati, okončana jutros oko šest.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je danas, u ime organizatora protesta „Srbija bez nasilja”, da će četvrti protest biti održan u subotu, 27. maja, da će građani o detaljima biti obavešteni tokom sledeće nedelje i da su „deca koja se, nažalost, više nikada neće probuditi, probudila Srbiju“.

         M. M. D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *