Za rad parlamentarnih stranaka 242.000 mesečno

Na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, članovi Gradskog veća u Kraljevu usvojili su danas Rešenje o mesečnim iznosima koje će dobijati pet izbornih lista koje imaju odbornike

U budžetu grada Kraljeva, na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, predviđeno je 2,904 miliona dinara za rad političkih stranaka koje su ušle u gradski parlament. Na osnovu tog iznosa Gradsko veće je danas usvojilo Rešenje o mesečnim iznosima koje će dobijati pet izbornih lista koje imaju odbornike. Sredstva se, prema pomenutom zakonu, raspodeljuju sledstveno broju odborničkih mesta koje je osvojila neka lista, pa će tako mesečni iznosi za liste biti:

– Aleksandar Vučić – Za našu decu: 143.748 din

– Ivica Dačić – SPS, JS, D.M.Palma: 41.866 din

– GG Metla 2020, Starosedeoci, I.Matović: 20.667 din

– M. Stamatović, Z.Jovanović, Zdrava Srbija, Pokret obnove Kraljevine Srbije,Bolja Srbija: 19.190 din

– A. Šapić, Pobeda za Kaljevo: 16.529 din

Uobičajeno za sadašnji sastav Gradskog veća je da se sve odluke donose jednoglasno, a danas beležimo i jednu koja nije tako prošla. Radi se o davanju u zakup, nakon postupka neposredne nagodbe, podtribinskog prostora u novoj Hali sportova Streljačkoj družini „Ribnica“. Ovom sportskom klubu je data je saglasnost da izvede radove investicionog održavanja i dok traju radovi, što ne može biti duže od šest meseci, neće plaćati zakupninu, koja će nakon toga iznositi 13.287 dinara. Član Gradskog veća Aleksandar Cvetković bio je protiv ovog rešenja, a Miloš Ugrenović je bio uzdržan uz komentar da takva odluka „nije u interesu Grada, a ni Sportskog centra“.

Gradski većnici su doneli rešenje kojim se JEP „Toplana“ daje na korišćenje parcela u Dositejevoj ulici kod NIS-ove pumpe površine 12,75 ari. Kako se moglo čuti na sednici, Grad je prethodno u tri navrata bezuspešno oglašavao prodaju ove građevinske parcele, pa će tako na ovom mestu „Toplana“ najpre sagraditi magacinski prostopr, a zatim i radionicu, komunikacioni centar i baždarnicu.

Gradsko veće je Republici Srbiji za potrebe Policijske uprave Kraljevo – Odeljenje saobraćajne policije prenelo pravo javne svojine nad opremom za video nadzor saobraćaja u Kraljevu. Ova oprema vrednosti 25,9 miliona dinara je pre godinu dana pribavljena u postupku javne nabavke u okviru projekta „Uspostavljanje sistema video nadzora za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja u gradu Kraljevu“.

U skladu sa usvojenim budžetom za 2021. godinu, većnici su i doneli rešenja o rasporedu korišćenja 25 miliona dinara predviđenih za socijalnu zaštitu, zatim 264 miliona dinara namenjenih osnovnim i 118 miliona dinara namenjenih srednjim školama. Za svaku od 33 osnovne i srednje škole navedeno je zašta će utrošiti sredstva kapitalnog transfera.

    R.V.