Zavetnici Kraljevo: Poljopriveda i selo su na kolenima

Srpsko selo, seljaci i poljoprivreda su kroz istoriju uvek bili važan deo srpske duše i oslonac države, ali taj „oslonac“ danas je zgažen i doveden do ivice propasti i beznađa, a sa njima je i cela Srbija dovedena u isti položaj,ocenili su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Srpske stranke Zavetnici u Kraljevu.

Ivan Damljanović, član Gradskog odbora ove stranke u Kraljevu smatra da je je aktuelna vlast digla ruke od srpskog seljaka i sela:

Sela ostaju bez ljudi. Narod ih napušta, jer više ne vidi perspektivu u bavljenju poljoprivredom.. Jednostavno, ne može da obezbedi ni osnovnu egzistenciju za sebe i svoju porodicu, a posledice stanja u srpskom selu trpi čitava Srbija. Troškovi proizvodnje domaćih proizvoda su ogromni, a otkupna cena mala. Naša država se odlučila na uvoz hrane pa odatle i nenormalno visoke cene u marketima. Osnovna hrana postaje sve nedostupnija prosečnom građaninu, a to je i jedan od najvećih problema sa kojima se kao društvo suočavamo.

On je dodao kako su Zavetnici na prethodnim lokalnim izborima pozivali aktuelnu vlast da se ujedine po pitanju problema srpskog sela i poljoprivrede.

Smatrali smo da je rešenje u osnivanju Centra za spas i razvoj srpskog sela. Na ovaj način mogli bi na jednom mestu da okupimo sve ljude od integriteta, znanja i struke, ali i srpske domaćine sa kojima bi doneli strategiju razvoja naših sela, ali je ostala gluva. Probem su i nedovoljne subvencije grada za selo i poljoprivredu. Grad izdvaja sredstva razne klubove i udruženja od kojih suštinski nema velike koristi, zbog čega smatramo da treba uložiti tamo gde je najpotrebnije i omogućiti poljoprivrednicima da žive i rade dostojanstveno. Subvencije nikako ne treba dodeljivati po stranačkom principu – istakao je Damljanović, ocenjujući kako je poslednji je momenat da se u ovoj oblasti donesu ozbiljna rešenja.

M. M. D.