Bolja oprema je put za poboljšanje digitalne pismenosti (VIDEO)

U okviru druge faze projekta „Digitalne učionice“ Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, 16 kraljevačkih osnovnih škola obogatilo je svoje informatičke kabinete sa 85 laptopova i 52 projektora

U cilju unapređenja digitalizacije nastavnih procesa, u decembru prošle godine, zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, opremu vrednu više od 50 miliona dinara (348 računara i 23 štampača) dobile su  četiri srednje i 11 osnovnih kraljevačkih škola, a danas je 16 osnovnih škola postalo bogatije za još 85 laptopova i 52 projektora. Priliku za usavršavanje i unapređenje digitalne pismenosti putem savremene opreme, imaće đaci koji pohađaju osnovne škole u Vitkovcu, Vrbi, Lađevcima, Adranima, Žiči, Roćevićima, Sirči, Ušću, Vitanovcu, Godačici, Brezovi, kao i učenici škola „Braća Vilotijević“, „Vuk Karadžić“, „Jovo Kursula“, „Sveti Sava“ i „Čibukovački partizani“.

Podeli opreme u Mašinsko-tehničkoj školi „14. oktobar” prisustvovali su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković. Ona je, nakon razgovora sa direktorima osnovnih škola sa ovog područja, uskladila raspodelu sa potrebama i zahtevima škola kojima je ova vredna oprema najneophodnija.

Odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja značajno utiče na ostvarenje digitalne pismenosti učenika na teritoriji čitave Srbije bez obzira da li oni pohađaju osnovne škole koje se nalaze u centru grada, prigradskim naseljima ili na seoskom području – ocenio je Terzić, izrazivši očekivanje da će u narednim godinama kraljevačke škole dobiti još računarske opreme.

foto – Vladimir Vasić

I direktor OŠ „Sveti Sava“ Zvonko Ljubisavljević ocenio je da je ovaj projekat dobar način da Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava rade na tome da se što više dece digitalno opismeni.

Oprema koju će dobiti naša škola biće iskorišćena upravo za osavremenjavanje nastave, uvećavanje digitalne pismenosti i razvijanje kompetencija nastavnika, jer je potrebno da oni koji prenose znanje, pogotovo u ovoj oblasti, budu osnaženi, a bez tehnike, u ovom slučaju računara i projektora, to nije ni moguće izvesti.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Milena Brković, naglasila je da će dva laptopa i pet kompleta koji se sastoje od laptopa, projektora i postolja, koliko su dobili, znatno unaprediti nastavno-obrazovni proces u njihovoj školi.

izvor: zvaničan sajt Gradske uprave Kraljevo