Čomić: „Ceo svet je bio „muški“… to nema smisla, hajde da se dogovaramo!“

Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije zakon o ženama, nego o muškarcima i ženama. Za Srbiju je dobro da uvaži činjenicu da su žene faktor razvoja Srbije – rekla je ministarka Gordana Čomić prilikom današnje posete Kraljevu

            Danas je stupio na snagu Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Upitana o tome kako će se zakon sprovoditi, kako kontrolisati sprovođenje i šta su obaveze lokalne samouprave, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, koja je danas posetila Kraljevo, je rekla:

            – Zakon uvodi nekoliko ozbiljnih novina, jedna od njih su planovi integriteta za sva mesta koja su plaćena iz budžeta. Na svim nivoima postojaće telo koje će pratiti kako se zakoni odnose prema rodnoj ravnopravnosti, kako menjaju život žene ili život muškarca: od novca iz budžeta, do toga kako vam ide gradski saobraćaj. Drugi važan institut je naša volja da ovim zakonom utvrdimo 40% prisutnosti žena svuda, i to važi i za privatne firme, i za upravne odbore, i za sport, i za kulturu i zašta god hoćete, sa posebnom odredbom da imate 3 godine za određivanje posebnih mera kojima će to da se ostvari.

            Ovaj zakon zadire u sve segmente društva i zato postoji niz odredbi koje upućuju na to koji bi drugi propisi trebalo da se menjaju da bi bilo zaista ravnopravnog statusa žena i muškaraca. Ilustrujući razloge za donošenje ovakvog zakona, odnosno primere rodne neravnopravnosti, ministarka Čomić je navela:

Gordana Čomić

SANU gotovo da nema žena u svom sastavu, ja ne verujem  da u Srbiji nema naučnica koje zaslužuju da budu izabrane, da ne govorimo o sportovima koji se klasično zovu „muškim“. Ali, znate, ceo svet je prvo bio muški. I sport, i kultura, i pismenost, i zarade, i sve… i onda smo mi neke, kao i žene koje su davno mrtve i zaboravile smo kako se zovu, ali na njihovim ramenima stojimo, kazale: Čekaj, pa nema smisla! Pola je moje, pola je tvoje, hajde da se dogovaramo o tome!“ To je primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

            Nasuprot negativnim komentarima u polemici koju je u javnosti izazvao ovaj zakon, Gordana Čomić ističe njegovu društveno kohezionu ulogu. Kaže da to nije zakon o ženama, već o muškarcima i ženama.

            – Najviše od svega govorićemo o tome koliko je dobro za Srbiju da uvažimo da su žene faktor razvoja Srbije, da žene mogu skoro sve kao i muškarci, a da o onome što ni muškarci ne mogu kao žene, ni žene kao muškarci, mora biti društvenog dijaloga… gde god i s kim god, jer nam je interes da zajedno razvijamo Srbiju.

Gordana Čomić je kazala da ovaj, kao i svaki drugi zakon da bi bio poštovan, mora da ima kaznene odredbe. O tome će voditi računa inspekcija, a veliku ulogu imaće i prekršajni sudovi.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je sa svojim timom bila gošća Raškog upravnog okruga na sastanku kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, javnih ustanova i udruženja iz Kraljeva, Novog Pazara, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina, o čemu možete pročitati zaseban izvštaj na portalu KRUG.

R.Vesković

2 komentara za naslov “Čomić: „Ceo svet je bio „muški“… to nema smisla, hajde da se dogovaramo!“

  1. Ni jedno udruženje grđana nije prisustvovalo na tom nazovi događaju. O kom kredibilitetu može biti reč nego samo ispunjavanje želja pojedinih feminističkih grupa i ugrađivanje u srpski jezik, novih nakaradnih izraza. Ovde je samo cilj da se približi ženama koje će glasati za njih i ništa više. Ako ste spremni da se borite za prava žena one se pitaju : šta je sa dečijim dodatcima, šta je sa smanjenjem cena dečije hrane i garderobe. Zašto žene koje rode više dece ne mogu u penziju? Zašto privatnici ne vole kad radnice odu na porodiljsko? Hiljade zašto..a vi o nečemu što je sloboda govora i može svako nazivati svakog kako želi a ne nametati pojmove i izraze.. Niste vi dorasli vremenu koji treba Srbiji!

    1. Politički poeni kao i u svemu što rade. Muka mi je više i da slušam i gledam.
      Vreme je za promenu ovi do sada ništa prazan balon. Idemo dalje 💪💪

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *