Da građani osete da se primenjuju zakoni

Zadatak Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je da lokalnim samoupravama bude alat koji im pomaže da se zakoni sprovode na terenu i da građani veruju institucijama – rekla je ministarka Gordana Čomić prilikom današnjeg sastanka u Raškom okrugu

            Na sastanku su bili predstavnici vlasti u Kraljevu, Novom Pazaru, Vrnjačkoj Banji, Raški i Tutinu, zatim predstavnici policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici nacionalnih manjina i udruženja građana iz ovih pet gradova i opština. Ministarka Gordana Čomić je stigla sa brojnim timom na ovaj 18. po redu sastanak u upravnim okruzima, od 29 koliko ih ima. U obraćanju novinarima pre sastanka rekla je da je svrha ovih susreta veća primena zakona na svim nivoima:

            – Svi izveštaji Evropske unije i međunarodnih organizacija kažu „Srbija ima dobre zakone, ima odlično napisane propise, ali se ne primenuju“. Od svih propisa u zemlji, 85% se primenjuje na lokalnom nivou. Da bi građani osetili razliku, evo nas da se dogovorimo kako da se primenjuju zakoni. Želimo da ljudi kažu: ‘Ovo valja, nepravde je manje, ljubaznosti je više, nemilosrdnosti jednih prema drugima je manje, novca je manje-više isto, ali nam je bolje zato što nas se poštuje i uvažava i zato što zakon važi jednako za sve’. To je ideja našeg obilaska Srbije.

Ministarka Čomić je podsetila na Zakon o planskom sistemu koji obavezuje sve koji su plaćeni iz budžeta da vode računa o ljudima i da u izradi planova treba da vode dijaloge sa svim segmentima društva, kao i da dijalogom rešavaju probleme.

            Domaćin ovog sastanka, načelnik RUO Nebojša Simović je istakao multietnički sastav stanovništva koji žive na području Raškog okruga, kao i to da u protekle tri decenije i pored velikih iskušenja, nije bilo međuetničkih sukoba. Od 309.000 stanovnika koji žive u dva grada i tri opštine 65% ili 188.000 su Srbi, oko 35%  ili 105.000 su Bošnjaci, 5.234 se izjašnjava kao Muslimani, 2.435 je Roma, 740 Crnogoraca, 337 Goranaca, a ima i Makedonaca, Hrvata…

Veliko je zadovoljstvo da smo svih ovih godina imali dobre međunacionalne odnose i takve smo uspeli da održavamo i za vreme bombardovanja, sankcija, ratova… U tom periodu je i veliki broj izbeglica i raseljenih došao na naše područje, u Kraljevu je registrovano više od 13.000, u Novom Pazaru više od 5.500, u Vrnjačkoj Banji 3.500. Uspeli smo da te ljude dočekamo i socijalno zbrinemo, uvedemo ih u društveni život i nadam se da ćemo u saradnji sa Ministvarstvom sprovoditi sve standarde Evropske unije u vezi sa manjinskim pravima.

foto: Gradska uprava Kraljevo

            Gradonačelnik Predrag Terzić je govorio o onome što Kraljevo čini na poboljšanju socijalnog položaja građana i pružanju novih usluga:

Kraljevo je grad sa homogenom nacionalnom strukturom, što ne znači da nema prostora za poboljšanje odnosa između različitih društvenih grupa koje ovde žive. Trudimo se da kroz institucije rešavamo probleme, tako da u Kraljevu pored Centra za socijalni rad postoji i Centar lokalnih usluga. Pored toga, jedan pomoćnik gradonačlenika je zadužen za ljudska i manjinska prava. Očekujem da ćemo pronaći i nove modalitete za poboljšanje prakse i primene zakona.

            Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ensar Škrijelj je javnosti poručio da on i njegovi sugrađani maštaju o trenutku kada će se manje pričati o manjinskim pravima, a više o ekonomiji:

Raški okrug je multietičan i pokazali smo primerom kako u Srbiji sutra treba da bude, da se poštuju ljudska manjinska prava. Mi u Novom Pazaru živimo za trenutak kad se neće previše razgovarati o ljudskim manjinskim pravima, jer će se to podrazumevati kao evropski standard, nego da ćemo posvetiti veliku pažnju ekonomiji, razvoju, turizmu.

            Ministarka Gordana Čomić je najavila da će na jesen sa svojim timom ponovo obići sve okruge da bi proverili koliko su građani zadovolljni idejama koje zastupa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Zaključila je da će to biti prava slika vlasti, umesto da Ministarstvo ocenjuje da li valja ono što se radi u Raškom okrugu, ili drugde u Srbiji.

R. Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *