Dan Evrope u Kraljevu

Kraljevčani su danas mogli da dobiju majice sa svojim imenom, da se upoznaju sa projektima koje je EU finansirala u Srbiji, kao i da odgledaju programe umetnika iz nekoliko evropskih zemalja, koji su izvođeni na Trgu srpskih ratnika

Ko se danas popodne zatekao na Trgu srpskih ratnika mogao je, kao i potpisnica ovih redova sa kolegama iz TV Melos, da se na trenutak poigra i „otputuje“ u neku od prestonica  Evropske unije. Čini se da je Pariz bio najčešće birana destinacija kao pozadina razglednice. Ova simpatična tehnоloška igrarija deo je promotivno-kulturne manifestacije Karavan Evropske unije, kojom Delegacija EU u Srbiji tokom maja i juna obeležava Dan Evrope u 11 naših gradova.

Dan Evrope u Kraljevu

            Kraljevčani su mogli da dobiju i majice sa svojim imenom, da se upoznaju sa projektima koje je EU finansirala u Srbiji, kao i da odgledaju neki od programa umetnika iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije i Rumunije, koji su izvođeni na Trgu srpskih ratnika.

            EU karavan predvodio je Martin Klauke, šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Srbiji, koji je ocenio da je skoro 70 godina od kako postoji Evropska unija period mira i prosperiteta za Evropu:

            –  Srbija je izrazila želju da postane deo porodice EU i mi se nadamo da će se ova porodica uskoro otvoriti za Srbiju. Pred nama je mnogo rada na ostvarivanju tog cilja i čestitam na naporima koje je Srbija do sada uložila na ostvarivanju ovog procesa. EU će prižiti podršku na tom putu, kako u reformama na nacionalnom nivou, tako i kroz konkretene akcije namenjene lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju. Podržavamo Srbiju i Kraljevo u mnogim infrastrukt projektima.

            Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je podsetio upravo na neke od većih projekata koji su realizovani zahvaljujući pomoći Delegacije EU u Srbiji:

            – Uz pomoć Evropske investicione banke rekonstruisali smo Trg srpskih ratnika. Vrednost projekta je bila 36 miliona dinara, od čega je EIB obezbedila trećinu sredstava, a ostali deo Grad. Zajedničkim finansiranjem sa EIB rekonstruisali smo i atletski stadion, vrednosti više od 200 miliona dinara. Standardni prilaz stadionu smo sami izgradili, ali nam je Delegacija EU u Srbiji obezbedila sredstva da napravimo prilaz za osobe sa invaliditetom. Takođe, pomogli su izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju drugog saobraćajnog prstena oko Kraljeva, kao i za odvodnjavanje otpadnih voda iz Šeovca.

            Martin Klauke je podsetio da je Delegacija obezbedila određenu opremu za veterinarski specijalistički institut u Kraljevu, pomogla Poljoprivredno-hemijsku školu, kao i izgradnju dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva.

Govoreći o izazovima koji su pred Evropom, pa i celim svetom, Klauke je rekao:

EU je izgrađena na principima solidarnosti, zajedničkog rada, na  razmeni informacija, tržišnoj ekonomiji, jednakosti, staranju da da niko ne ostane iza nas, na održivom razvoju. Ipak, današnji svet se suočava sa brojnim izazovima, kao što su zaštita životne sredine, uloga EU u ekonomskom razvoju, uvođenje inovacija. Svi izazovi se najbolje rešavaju ako zajedno radimo na njima, naročito na razvoju ekonomije.

            Evropska unija obeležava Dan Evrope 9. maja u spomen na dan kada je 1950 godine Rober Šuman, francuski ministar spoljnih poslova, predstavio Deklaraciju u kojoj je izložio svoj predlog kreiranja i organizovanja Evrope, što je bio prvi korak u kasnijem osnivanju Evropske zajednice.

            Delegacija Evropske unije u Srbiji, koja se do 2009. godine zvala Delegacija Evropske komisije, vuče korene od 1981. godine kada je ustanovljena u ondašnjoj SFRJ. Od 1. marta 2012. godine Srbija ima status države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a pregovori o pridruženju su otvoreni aprila 2013. godine, koji su sada u fazi pregovora o 35 poglavlja.

R.Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *