Dan slobode medija: „Za slobodne medije moraju da se bore i građani“

Povodom 3. maja – Dana slobode medija, objavljujemo izvode iz proglasa medijskih udruženja i organizacija

„Na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći. Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika.

Apelujemo na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena.

Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći.“

Ovo navode u zajedničkom saopštenju Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

ČEKAJUĆI PODRŠKU MEDIJI NA IZDISAJU

U proglasu se dodaje: „Godinama unazad svedočimo trendu gušenja medija koji deluju u skladu sa kodeksom struke, profesionalni novinari izloženi su svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes. Malo ko za te pretnje odgovora.

Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas i zahtevaju od institucija da deluju po zakonu.

Podsećamo da prema izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu.“

Udruženje novinara Srbije u svom proglasu povodom Dana slobode medija najpre ocenjuje da su prethodnu godinu obeležile pretnje novinarima zbog izveštavanja o ekološkim protestima, kao i generalno atmosfera pretnji i uvreda novinarima koji se zamere bilo vlastima, bilo ekonomskim moćnicima.

Zato UNS navodi spisak zahteva:

„Da protiv svih novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta budu obustavljeni prekršajni postupci;

Da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost, a da novinari i medijski radnici bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon;

Da se zakonom propiše i zaštita od nerealnih novčanih odšteta koje ugrožavaju slobodu medija (SLAP tužbe).

Da se zakonom i pravilnikom o projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja propišu kriterijumi koje moraju da ispunjavaju organizacije i asocijacije koje predlažu članove komisija za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja kao i pojedinci, medijski eksperti;

Da nova Vlada Srbije podrži predloge Komisije za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti  smrti novinarke Dade Vujasinović;

Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslasviji, u toku NATO agresije 1999. godine kao i na Kosovu i Metohiji od 1998 – 2005. godine.

Da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju koju traži Evropska federacija novinara, u kojoj će biti i predstavnici novinarskih udruženja, radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998 – 2005. godine. Tražimo  i da svi pregovori Kosova o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom budu uslovljeni rezultatima ovih istraga“.

Današnji datum – 3. maj – obeležava se kao Svetski dan slobode medija na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojene 1993. godine.

(r.v.)

Foto ilustracije: Pixabay.com

1 komentar za naslov “Dan slobode medija: „Za slobodne medije moraju da se bore i građani“

  1. А шта ћемо кад новинари злоупотребе свој положај и злонамерно напишу нешто против неког ни кривог ни дужног. Тад остаје само закон у своје руке. Тако да … није случајно ово у Украјини и нуклеарни рат у најави. Правда ће бити испуњена по сваку цену, нек се не надају поједини да ће их правда обићи.

Comments are closed.