Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara (VIDEO)

Ključne poruke kampanje pod nazivom “Medicinske sestre – glas koji vodi”, fokusirane su na promociju sestrinske profesije i na borbu za prava na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i učešće u odlučivanju

Rad posvećenih medicinskih sestara i tehničara toliko je važan da zaslužuje svaku pohvalu, svakog dana, ocenjuju mnogi na današnji – Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Zajedno sa lekarima, oni čine sjajan i nesalomiv tim, koji svakodnevno rizikuje svoje zdravlje, da bi spasavali živote drugih. Danas je – njihov dan, a medicinske sestre i tehničari provode ga na svojim – radnim mestima.

Ključne poruke kampanje pod nazivom “Medicinske sestre – glas koji vodi” ,fokusirane su na promociju sestrinske profesije i na borbu za prava na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i učešće u odlučivanju

Sve do pandemije kovida, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kraljeva, na današnji dan dodeljivalo je nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja i Opšte bolnice ”Studenica”, koji su svojim radom dali najveći doprinos razvoju savremenog sestrinstva u protekloj godini. I ove godine, kao i prethodne dve, svečanosti su izostale.

Pogledajte VIDEO:

Ove godine ovaj dan obeležavamo pod sloganom „Medicinske sestra – glas koji vodi“ sa naglaskom na ulaganje u sestrinstvo kao globalnu podrška zdravlju stanovništva. Iako zbog epidemiološke situacije koja je u Kraljevu još uvek u „žutoj zoni“ jesu izostale proslave u Opštoj bolnici „Studenica“ i u Domu zdravlja Kraljevo i medicinske sestre svoj praznik provode na radnim mestima, ima naših predstavnica koje učestvuju na centralnoj proslavi na Zlatiboru kroz četvrti simpozijum Udruženja medicinskih sestara i tehničara gde  29 učesnika predstavlja 14 radova – kaže Slavica Radojević, glavna sestra kraljevačkog Doma zdravlja.

Medicinske sestre i tehničari širom sveta – 12. maj obeležavaju u znak sećanja na Florens Najntingejl i njen rad na uspostavljanju osnova za nastanak i razvoj sestrinstva.

Ova hrabra žena, koja je svojim delima ispisala najsvetlije stranice medicinske nege bolesnika, rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci, po kojoj je dobila ime. Poreklo iz imućne engleske porodice omogućilo joj je kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja. Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere koje je ona uvela u sanitetsku službu se i danas sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Dom zdravlja Kraljevo ima oko 230 medicinskih sestara i, od kojih oko 50 ima višu stručnu spremu, a ostale srednju. One su u poslednjih par godina, kao i tehničari, bile veoma angažovane u radu kovid ambulante i u procesu imunizacije protiv kovida 19. Dale su maksimum angažovanja u svom radu i pokazale koliko su organizovane, edukovane i spremne za jedan takav veliki izazov. Ulaganje u sestrinstvo je neophodno, kako u samo školovanje sestara, tako i kroz njihovo motivisanja za dalje napredovanje kroz razne visoke medicinske škole ili fakultete. Šira društvena zajednica trebalo bi više da se uključuje kako bi se poboljšali sve resursi u radu medicinskih sestara, pored obrazovnih i kadrovski, kao i informatičko olakšavanje rade medicinskim sestrama – kazala je Radojević.

Ona je iskoristila priliku da svim medicinskim sestrama i tehničarmima čestita njihov dan uz želju da iduće godine ovaj dan obeleže – kao nekada.

   M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *