Donacija Romskog obrazovnog fonda – tableti i internet kartice za tri kraljevačke škole (VIDEO)

U pitanju su tri osnovne škole u kojima ima najviše učenika romske nacionalnosti, a projekat vredan 7.500 evra sprovodi udruženje „Ruke prijateljstva“

Projektom „Unapređivanja reintegracije Roma povratnika u Srbiji – faza dva“, udruženje građana „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva obezbedilo je šestomesečni projekat, čije projektne aktivnosti uključuju podršku učenicima romske nacionalnosti koji nemaju mogućnosti da prate onlajn nastavu. Kroz projekat vredan 7.500 evra, preko donatora  -Romskog obrazovnog fonda (REF), obezbeđeno 70 tablet računara za učenike tri kraljevačke osnovne škole u kojima ima najviše učenika romske nacionalnosti: „Četvrti kraljevački bataljon“, „Dimitrije Tucović“ „Jovo Kursula“. U paketu su i internet kartice od 35 GB za mesec dana. Tablet računari ostaju na korišćenje školama u naredne tri školske godine.

Grad Kraljevo podržava aktivnosti udruženja građana, pre svega za ovu kategoriju stanovnika, a ovim projektom obuhvaćeni su osnovci romske populacije. Kraljevo prednjači u Srbiji po broju dece romske nacionalnosti koja su obuhvaćena osnovnim obrazovanjem, a ima dosta i onih koji idu u srednju školu – rekao je Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za pitanja iz oblasti ljudskih prava, koji je zajedno sa načelnicom Školske uprave Bojanom Marinković primio učesnike projekta.

Zahvaljujući se donatoru, predsednik udruženja „Ruke prijateljstva“ Zoran Petrović, istakao je zadovoljstvo što je Romski edukativni fond prepoznao potrebu da se na pravi način pomogne učenicima tokom pandemije korida 19.

Ovo je veoma značajna donacija, jer ne samo da će škole dobiti 70 tableta na korišćenje, već će problem nemogućnosti da prate onlajn nastavu biti rešen za 161 učenika romske nacionalnosti u ove tri škole – pojasnio je Petrović.

    M. M. D.