Gradsko veće: Predlozi izmena odluka o naknadama za nezaposlene porodilje i prvorođeno dete

U ove dve odluke unosi se nekoliko manjih izmena koje bi trebalo da spreče zloupotrebe koje se primećuju u praksi. Većnici usvojili Predlog odluke o Planu detaljne regulacije lokacije „Novo gradsko groblje u Jarčujku“

Gradsko veće usvojilo je predlog da Odluka o pravu na jednokratnu novčanu naknadu za prvorođeno dete omogući ovo pravo i majci i bebi sa Kosova i Metohije (KiM) majke raseljene sa KiMkoje u Kraljevu imaju prijavljeno boravište. Zatim se dodaje da majka i dete za koje se podnosi zahtev moraju imati prebivalište, ili boravište na teritoriji Kraljeva. Ako je majka nakon porođaja prijavila prebivalište u Kraljevu, to pravo ne može ostvariti u našem gradu ako j eveć ostvarila u prethodnom prebivalištu.

Razlog za prvu izmenu je da se stvori mogućnost da pravo na naknadu za prvorođeno dete ostvare i majke raseljene sa KiM, a koje imaju boravište i praktično žive u Kraljevu. Svrha druge promene je da spreči zloupotrebu promene prebivališta posle porođaja, jer se u praksi primećuje da pojedine majke pravo na jednokratnu naknadu ostvare u dva grada.

Slične izmene predložene su i za Odluku o novčanoj pomoći nezaposlenim majkama. Sve su ovo za sada predlozi, jer konačne izmene i dopune ovih odluka su u nadležnosti Skupštine grada. Tako je Gradsko veće usvojilo i Predlog odluke o obrazovanju Saveta za socijalnu zaštitu kao skupštinsko međusektorsko i savetodavno telo.

Na sednici je usvojen i Predlog odluke o donošenju plana detaljne regulacije lokacije „Novo gradsko groblje u Jarčujku“, za koji je javna rasprava okončana 26. oktobra. Početkom oktobra portal KRUG je objavio opširan tekst o tome gde bi tačno, prema planskim dokumentima, trebalo da bude novo gradsko groblje u Jarčujku, da li pokrenuta procedura znači da se Grad konačno opredelio za tu lokaciju, koliko bi bilo to groblje i kako bi izgledalo… O svemu tome čitajte u tekstu Da li će Novo gradsko groblje biti u Jarčujku?

Iz dnevnog reda današnjeg zasedanja Gradskog veća izdvajamo još da je prema merenjima Zavoda za javno zdravlje, voda iz gradskog vodovoda tokom oktobra bila i fizički i hemijski ispravlja za piće u svim uzorcima, kao i da je količina fenolnih materija u Ibru bila ispod maksimalno dozvoljenih vrednosti. Međutim, sa početkom grejne sezone počeli su već problemi sa kvalitetom vazduha: u oktobru je devet dana količina PM10 suspendovanih čestica na mernom mestu kod Policijske uprave, bila iznad tolerantnih vrednosti.

         R. Vesković

2 komentara za naslov “Gradsko veće: Predlozi izmena odluka o naknadama za nezaposlene porodilje i prvorođeno dete

 1. Jarcujaku a ne Jarcujku… Smatram da je izabrana najbolja lokacija i da ce to znaciti puno Jarcujaku pogotovo gornjem,mestani su u velikom broju saglasni da tu bude groblje.

  1. Poštovani,

   Za gramatičku primedbu niste u pravu.
   Nepostojano A se javlja kada se glas “a” nađe na pretposlednjem mestu promenljivih vrsta reči kad se završavaju određenim suglasnicima. Na primer:
   KragujevAc – u KragujeVCu, a ne u Kragujevacu
   Bački JarAk – u Bačkom JaRKu, nećemo reći u Bačkom JarAku
   KruševAc, u KrušeVCu itd.

   Srdačan pozdrav i hvala Vam što nas pratite i učestvujete sa svojim komentarima!

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *