Jednom sam žurio i loše se završilo, ali zato vi – „um na drum“ (VIDEO)

O tome kako je, na pragu punoletstva, zbog dve sekunde dokazivanja pred drugima i uživanja u brzoj vožnji, svoje snove „smestio“ u invalidska kolica, đacima ESTŠ „Nikola Tesla“ danas je govorio Slaviša Savić iz Šapca

Ja nisam poslušao nikoga, nadam se da ćete vi poslušati mene“, poručio je danas učenicima Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kraljevu, koordinator i predavač u projektu „Um na drum,“ danas 46-godišnji Slaviša Savić iz Šapca, koji je od 18-e godine vezan za invalidska kolica.

Pogledajte VIDEO prilog:

Te davne 1993. godine, 10. aprila, imao je nepunih 18 godina, dobar automobil i želju, kako sam kaže, da bude frajer. Voleo je brzu vožnju, nije imao vozačku dozvolu, još manje očevu dozvolu da auto pozajmi, nije imao iskustvo. Posle jedne brze vožnje, kada je sa društvom žurio da prvi stignu u diskoteku, imao je samo zadatak da preživi teške povrede! Uzeo je roditeljski automobil bez njihovog znanja, tim autom udario u ivičnjak, koji je, isprevrtavši se – završio u kanalu. U autu su bila petorica mladića: dvojica vezanih sigurnosnim pojasom bili su najlakše povređeni, druga dvojica imala su višestruke prelome, ali se samo Slaviša Savić („I to je pravedno“, kaže sada, „jer samo sam ja bio odgovoran za sve što nas je snašlo“) – mesec dana borio da preživi. Kad je tu bitku dobio, saznao je da više nikada neće moći da hoda, do potrči. U onu diskoteku nikada nije stigao, nije sa društvom otišao na matursku ekskurziju, nikada nije upisao željeni Mašinski fakultet.

Slaviša mladima govori o tome kako je, „zbog dve sekunde dokazivanja pred drugima i uživanja u brzoj vožnji, sve svoje snove i budućnost smestio u invalidska kolica“. Cilj kampanje koja se u Kraljevu sprovodi preko Saveta za bezbednost saobraćaja, jeste da mladi shvate ozbiljne posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Srednjoškolcima ukazujem na svoje propuste, ne govorim im šta treba da čine, jer to njihovi profesori i instruktori za vožnju već dosta dobro rade, ali – mladi nisu svesni, ukoliko naprave grešku, kakve će posledice imati. Iz našeg primera to mogu da vide – poručio je Savić.

On je kraljevačkim srednjoškolcima, bez patetike, opisao svoj život pre nesreće, dane i mesece posle nje, kada više nije video smisao života, a onda i svoj način da se uzdigne i nastavi dalje. U međuvremenu je uspeo da završi srednju mašinsku školu, ali i danas žali što se njegovo formalno obrazovanje tu završilo, sreo je ljubav svog života, oženio se, danas imaju sina srednjoškolca.

Nisam mogao da ga naučim da vozi bicikl, da mu pokažem kako se pucaju penali, da mu ličnim primerom usadim ljubav prema fudbalu. Ostao sam uskraćen za toliko toga, samo zbog toga što sam jednom žurio i mislio da je moj život samo moj. Ni danas ne smem da zamišljam šta sam uradio životima svojih roditelja i sestre te aprilske noći 1993. kada im je policija pokucala na vrata i rekla im da se borim za život – iskren je Savić.

Od ukupnog broja poginulih 17 do 18 procenata čine mladi, podseća Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Veljko Ćurčić, Ahencija za bezbednost saobraćaja

Svake godine u saobraćajnim nezgodama pogine nam oko 100 mladih osoba. Prošle godine smo imali najmanji broj poginulih mladih u saobraćaju: prvi put taj broj bio je ispod 100, odnosno 98. Ako neka košarkaška liga u nekom delu zemlje ima osam klubova, a svaki klub ima po 12 igrača. To znači da nam cela jedna liga godišnje nestane u saobraćajnim nezgodama – opominje Ćurčić.

Želim da verujem da će ono što je danas izgovoreno učenici zapamtili i da će se opomene, koju im je iz svojih invalidskih kolica ispričao Slaviša, setiti kad god budu u prilici da pritisnu papučicu gasa, da (se) voze bez vezanog pojasa ili u društvu osobe koja za volan seda u alkoholisanom stanju.

 M. M. Dabić

1 komentar za naslov “Jednom sam žurio i loše se završilo, ali zato vi – „um na drum“ (VIDEO)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *