Kada će biti završena Glavaševa ulica?

Rekonstrukcija Glavaševe i dela Pocerske ulice teško da će biti završena do kraja godine, jer se, van prvobitnog plana, radi na svim podzemnim instalacijama. Najviše problema zadaje pomeranje toplovoda, jer je grejna sezona

Nit kraće ulice, nit više instalacija – moglo bi da se kaže za Glavaševu ulicu, koja se prostire od „Ženeve“ do Tanaska Rajića. Rekonstrukcija ove i i dela Pocerske ulice počela je pre dva meseca, 23. septembra, ali kraj se još ne nazire.

Prvobitnim projektom trebalo je da budu izgrađeni atmosferska kanalizacija, novi trotoari i asfaltna konstrukcija, zašta je grad izdvojio 28 miliona dinara. Međutim, pošto u ovoj ulici ima mnogo dotrajalih podzemnih instalacija, došlo se do zaključka da bi sada trebalo da se zameni i popravi sve što je ispod kolovoza kako se ne bi dogodilo da za neki mesec tek završena ulica bude raskopavana. Pametna odluka, rekli bismo… ali da su radovi počeli na vreme!

Tako sada JKP „Vodovod“ i EPS rade rekonstrukciju svojih podzemnih mreža. Međutim, ispostavlo se da „Toplana“ mora kompletan toplovod da spusti na nižu kotu i to, pošto je u toku grejna sezona, stvara najviše problema i čini neizvesnim rok za završetak radova. Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić u pratnji direktora javnih preduzeća danas je obišao radove.

dr Predrag Terzič, gradonačelnik Kraljeva: Sada sva preduzeća rade odjednom, da se ne bi događalo, kao nekada, da asfaltiramo ulicu, pa da za šest meseci sečemo asfalt i menjamo instalacije

Sva  preduzeća, bez obzira da li su gradska ili republička, zajedno rešavaju probleme građana u ovoj ulici, u kojoj su se pri velikim padavinama mešale atmosferske i fekalne vode. Kada smo počeli radove, primetili smo da je neophodna rekonstrukcija i toplovodne, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i elektro instalacija. Zato smo uključili i sva druga preduzeća da ne bismo došli u situaciju, kao što se događalo, da asfaltiramo ulicu, pa da za šest meseci sečemo asfalt i menjamo instalacije. Zato sada sva preduzeća rade odjednom. Molim građane za strpljenje, ovakve rekonstrukcije se nisu radile godinama i važno je da odjednom uradimo sve što je neophodno.

Jedna starija gospođa koja živi u Glavaševoj spontano se na kratko  pridružila zvaničnicima i novinarima i pohvalila radnike: kaže da rade vredno i po ceo dan i da često nailaze na neke probleme. Izrazila je nadu da njenim komšijama podrumi više neće biti puni vode posle svake jače kiše, a za sebe zamolila za rampu na izlasku iz dvorišta da bi mogla da koristi hodalicu.

Pri obilasku gradiliša direktor JKP „Vodovod“ Aleksandar Protić rekao je za portal KRUG da će kompletna rekostrukcija vodovodne i kanalizacione mreže koštati 2,6 miliona dinara i da taj deo preduzeće finansira iz sopstevnih sredstava. Protić kaže da ekipe „Vodovoda“ prate tempo rada kolega iz „Puteva“ i EPS-a i da su u uspešnoj koordinaciji.

Radovi u Glavaševoj ulici

Međutim, vruć krompir je u rukama „Toplane“. U sred grejne sezone trebalo bi da kompletan toplovod u Glavaševoj spuste na nižu kotu. Naime, kada je ulica raskopana, ispostavilo se da su toplovodne cevi svojevremeno tako visoko postavljene da bi asfaltna konstrukcija praktično trebalo da naleže na njih, što je nedopustivo. U to smo se uverili i svojim očima. Ali – kako raditi na toplovodu u sred grejne sezone?! Evo šta nam je rekao direktor JEP „Toplana“ Aleksandar Nestorović:

Tražimo način. Zapravo, jedini način jeste da se radi noću. Ako budemo uspeli da se organizujemo da to radimo noću pod reflektorima, radićemo, ako ne, onda kao što je rečeno, možda neće moći sad da se završi…

Zbog toga su na pitanje o roku za završetak radova svi dali nedefinisane odgovore:

– Što se završetka tiče, postoje dve solucije: da se završi u ovoj godini, ili da se ne završi u ovoj godini. Ako se ne završi u ovoj godini, omogućićemo građanima da mogu da funkcionišu i cirkulišu. Veća je verovatnoća da se neće završiti u ovoj godini.

Kraća ulica, više problema – imamo ograničeno kretanje, puno instalacija, svako preduzeće svoju tehnologiju rada, potrebna je dobra sinhronizacija. Građane molim za strpljenje, to je tako kada se radi, kada se završi biće na zadovoljstvo svih, prvenstveno žitelja ove ulice – rekla je direktorka JP za uređivanje građevinskog zemljišta Marica Mijajlović.

A na temu roka, gradonačelnik Terzić je rekao:

– Ne možemo dati tačnu procenu kada će biti završena, jer nekada mora da se stane zbog vremenskih prilika, a nekada zbog koordinacije javnih preduzeća…

I tako… već smo se gotovo navikli da radovi počinju kasno kad im vreme nije, kad se debelo zagazi u jesen, pa i zimu. Međutim, obimni radovi na toplovodu tokom grejne sezone zvuče malo neverovatno i za naše prilike. Zašto rekonstrukcija Glavaševe i dela Pocerske ulice nije počela ranije? Sadašnji direktor „Toplane“, koji je do letos bio direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović nam je rekao:  

Imali smo promene na čelu JP za uređivanje, a neke stvari nisu dopustile da se pre toga raspiše tender. Zatim, tek kad je otkopana ulica, nađeno je pola stvari koje bi morale da se urade.

Sadašnja direktorka JP za uređivanje građevinskog zemljišta Marica Mijajlović je na početku svoje izjave novinarima rekla:

– Početna zamisao je bila da se radi rekonstrukcija Glavaševe sa izgradnjom atmosferske kanalizacije. Na sastancima i dogovorima izašli smo u susret javnim preduzećima da odrade svi svoje instalacije da u narednim godinama ne bi došlo do raskopavanja tek završene ulice. Podsećam da po gradskoj odluci one ne smeju da se diraju sledećih 5 godina.

Iz svega navedenog zaključismo da je izmeštanje toplovoda noću pod reflektorima malo verovatno… a kad počnu mrazevi, biće još manje verovatno. Zato će rekonstrukcija Glavaševe i dela Pocerske ulice, po svemu sudeći, biti završena tek na proleće, a u međuvremenu će se žiteljima Glavaševe omogućiti da nekako cirkulišu raskopanom ulicom. Kad najzad ulica bude zablistala, nadamo se da će biti mirni bar narednih 20 godina.

Radmila Vesković

2 komentara za naslov “Kada će biti završena Glavaševa ulica?

  1. Sa Glavaševom biće kao i sa Rudničkom ili nadvožnjakom kod male pijace koji je rađen 2 god i već je počeo da propada a Rud rađena celih 140 met iako zvaničnici izjavljuju 400 met verovatno su merili odokativnom metodom znači 2024 god će vam biti urađena i prekopana odmah po završetku zbog problema koji će nastati to vam je realnost u gradu KV jer imamo elitne stručnjake za infrastrukturu koji prave ulice širine čak i do 2,8 met

Comments are closed.