Kada počinje izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“?

Nastava fizičkog vaspitanja sada se, u zatvorenom prostoru, odvija u dve spojene učionice ili – na otvorenom, ali lepa vest je da će jedina gradska škola koja još nema sportsko-fiskulturnu salu – uskoro dobiti taj decenijama čekani objekat

Uskoro će i zvanično početi izgradnja sportske fiskulturne sale u osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ i time će biti rešen višedecenijski problem ove škole sa nedostatkom prostora za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja. Ona će, prema rečima direktorke škole Dragane Đurović imati oko 800 kvadratnih metara (u školskom dvorištu, na mestu sadašnjih sportskih terena), biće polukuružnog oblika, biće građena od savremenih materijala, imaće sedišta za gledaoce i odbojkaško – košarkaško igralište.

Ove godine jza taj kapitalni projekat u budžetu grada Kraljeva planirano je 90 miliona dinara.

Kad je u pitanju početak radova na izgradnji – jedan od problema koji će se, najverovatnije pojaviti je što toplovod ide preko sredine školskog dvorišta. Mislim da će biti potrebno njegovo izmeštanje, a grejna sezona traje do 15. aprila. Verovatno će do tada biti završeni svi pripremni radovi. Betonske ploče izrađuju se u fabrici, a na terenu će samo biti montirane na konstrukciju koja se postavlja pre toga – pojašnjava direktorka Đurović.

Dragana Đurović, direktorka OŠ “Dimitrije Tucović” Kraljevo

Ona dodaje da će konstrukcija, zahvaljujući savremenom sistemu gradnje biti otporna na zemljotrese i obezbeđena od požara. Sala će imati zasebnu prostoriju za sistem klimatizacije, prirodno i veštačko osvetljenje, a sa zgradom škole će biti povezana hodnikom.

Direktorka škole, u ime svih zaposlenih i dece koja pohađaju ovu školu, izražava nadu da će početkom naredne školske godine ili bar do početka 2023. godine fiskulturna sala biti završena.

Najveći problem zbog nedostatka fiskulturne sale (a ova škola je jedina gradska u Kraljevu koja je još uvek nema) je to što, još uvek, u isto vreme jedan broj učenika mora da bude napolju, na otvorenom, što s jedne strane i nije loše, kaže direktorka Đurović, ocenjujući da se tako zaista koristi svaki momenat da deca budu na čistom vazduhu.

Nastava fizičkog vaspitanja sada se, u zatvorenom prostoru odvija u dve spojene učionice.

Tako je često bilo u školama, da se nešto improvizuje kako deca ne bi bila napolju. Dovijali smo se na razne načine da bar po lošem vremenu deca ne budu napolju. Kada je sneg, onda idemo napolje, na snežne aktivnosti, ali kolege zaista imaju problem za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja – ističe direktorka Đurović.

Ona napominje da se zbog toga veliki broj đaka ove škole učlanjavao u gradske sportske klubove, gde su počinjali građenje svoje sportske karijere, pa i danas među uspešnim sportistima Srbije ima onih koji su pohađali baš ovu školu. Trenutno su baš osnovci ove škole – najbolji košarkaši osnovnih škola u Raškom okrugu! Ne sumnjamo da će rezultati i drugih osnovaca ove škole biti još bolji kada za treniranje u svojoj školi budu imali – još bolje uslove!

      M. M. D.

3 komentara za naslov “Kada počinje izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“?

  1. Na mestu stare sale nema dovoljno prostora, bila je široka svega 6m.

    1. Hvala na odgovoru direktorka. Da, da, razumem, ali prostor je širi od šest metara. Svejedno, lepo bi bilo u tom slučaju, iza škole napraviti novi teren za mali fudbal.

  2. A što sala neće biti na mestu stare sale koja se nalazila iza škole? Naše direktore više ne zanimaju otvoreni tereni, najradije bi ih ustupili investitorima da naprave zgrade? Kaševi po običaju razvaljeni, tereni za mali fudbal u nešto boljem stanju.

Comments are closed.