Kako od uništavanja spasiti dečja igrališta u Kraljevu? (VIDEO)

Kraljevo trenutno nema nijedno dečije igralište koje ispunjava standarde Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta. Dva su u izgradnji: pod obalom i u parku. A komšije Čačani imaju 18 standardizovanih dečijih igrališta!

Sutra, 23. novembra, ističe rok do kog se sva dečja igrališta u Srbiji moraju usaglasiti sa vrlo rigoroznim Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, usvojenim 2019. godine. Ne znamo kako je u Srbiji, a u Kraljevu je situacija loša: po svemu sudeći, dan „D“ dočekujemo sa jednim poluzavršenim igralištem (pod obalom) i jednim čija je izgradnja u toku (u parku kod Duhovnog centra). Ostalih šest igrališta koja su u nadležnosti Grada biće praktično nezvanična, a to su: u Borićima, na Higijenskom zavodu, u Moše Pijade, u Mataruškoj Banji, kod nove Hale sportova i u parku – Pljakin šanac:

Na tim igralištima stavićemo natpis da je korišćenje na ličnu odgovornost – kaže Marica Mijajlović, direktorka Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

 I tako će, kad drugo igralište bude završeno, na nekoliko hiljada dece u gradu postojati samo dva igrališta sa atestom!? U isto vreme, Čačak samo u nadležnosti Sportskog centra „Mladost“ u ovom trenutku ima 18 – i slovima OSAMNAEST – dečijih igrališta izgrađenih po standardima koje propisuje Pravilnik o bezbednosti!!! Ovo nam je u telefonskom razgovoru rekao direktor ove čačanske ustanove Miloš Stevanić. I još je rekao da od 2018. godine, kada je doneta prva verzija Pravilnika, sva igrališta grade po tom propisu, da su samo tokom ove godine izgradili 6 igrališta prosečne površine 80 kvadrata, da je to koštalo svega 10 miliona dinara i da za sledeću godinu planiraju još 13 igrališta!

Prošle godine kada sam pisala prvi u seriji tekstova o dečijim igralištima, neki roditelji su mi pričali da vikendom vode decu u Čačak na igrališta i u šetnju kejom. Tada ih nisam baš razumela, sada mi je jasnije o čemu su ljudi pričali… Isto i za Kruševac, i kako su u oba grada javne površine uređene, a kod nas devastirane.

Gradonačelniče Kraljeva, molim Vas, obiđite Čačane i popričajte sa kolegama o dečijim igralištima. Očito da će imati šta da se nauči od komšija!

Dečje igralište “pod obalom” – Kraljevo

Za dva naša igrališta ove godine je u budžetu grada Kraljeva izdvojeno 15 miliona dinara. Izvođač je Zanatska zadruga Univerzal Čačak. Sve sprave i rekviziti moraju imati ateste i ispunjavati brojne tehničke uslove. Ispod svake sprave mora biti tartan podloga da bi se maksimalno umanjila mogućnost povređivanja dece u slučaju pada.  Ako je suditi po izgledu igrališta pod obalom, rekviziti i sprave su lepi, ali ih nema mnogo. Jedan od razloga je da je Pravilnikom propisano i koliko sprave moraju biti međusobno udaljene.

Pošto ova mini gradilišta nisu ograđena, čim su postavljene sprave pod obalom, oduševljena deca, roditelji i ostali koji decu čuvaju, pohrlili su iz svih krajeva grada. Nažalost, već su se pojavila i prva oštećenja.

Nije nam poznato da li zbog nečije bahatosti ili zbog toga što ova ljuljaška nije bila kvalitetno pričvršćena: prvo se lanac otkačio, a onda ga je neko privezao nekakvim spletom žica:

Kako su “sanirana prva oštećenja na dečjem igralištu “pod obalom”

Igralište pod obalom još nije ni predato na upotrebu, a već se manifestuju problemi na koje smo bezbroj puta ukazivali: u petak kada smo prošetali do Ibra, na ljuljaškama smo zatekli dvoje tinejdžera. Devojčica i momčić su bili pristojni, ali koliko god imali razumevanja za njihovu potrebu da se i sami zabave negde, a da to nije kafić, ove ljuljaške ipak nisu predviđene za njihovu težinu.

Možda starija deca to više neće činiti kada budu postavljene informativne table na kojima će, kako nalaže Pravilnik o bezbednosti, pisati i starosni uzrast za koji je igralište namenjeno. Osim toga, pisaće i:

– ko je vlasnik igrališta i njegov kontakt,

– telo koje je izvršilo prvi pregled objekta,

– brojevi telefona hitnih službi,

– zabrana uvođenja kućnih ljubimaca na prostor igrališta,

– zabrana puštanja dronova i ostalih letećih sprava ako su iznad elektro instalacije,

– ograničenje korišćenja igrališta za decu do 7 godina bez nadzora odrasle osobe,

– uputstvo korisnicima da ako uoče bilo kakvo oštećenje, o tome obaveste vlasnika igrališta.

Prva vezija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta usvojena je avgusta 2018. godine, a zatim je dorađen 2019. godine. Dakle, pre pre više od 3 godine je napisano da dečija igrališta do 23. novembra 2021. moraju biti usklađena sa Pravilnikom. Šta smo čekali?

Radmila Vesković

6 komentara za naslov “Kako od uništavanja spasiti dečja igrališta u Kraljevu? (VIDEO)

  1. Izmedju ostalog je poželjno da postoji i odrzavanje samog igrališta, ogroman je broj dece koja koriste sve ove sprave i sasvim sigurno da se haba i propada i od samog koriscenja. Neophodno je da bar dva puta godisnje se zamene delovi koju se osteceni.
    Pretpostavljam da to nije tako velika investicija a da bi se znatno produzio zivotni vek igralista.

  2. 15 miliona das kompaniji bliskoj vama, i onda lepo podelite po 6 a od 3 napravite plasticno igraliste. Bolje da pravite zatvore trbace vam

  3. Čačani napravili 6 igrališta za 10 miliona, a mi ćemo 2 za 15. Nas će da košta jedno samo 7,5miliona, a njih punih 1, 666, što znači da će naša biti bolja skoro 5 puta. Znate, mi u Kraljevu ne pravimo to da traje od danas do sutra, nego i za buduće generacije. Samo kvalitetno. Cepaaaaj

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *