Kraljevo: Objavljen konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

U budžetu grada Kraljeva za projekte u oblasti javnog informisanja predviđeno 23 miliona dinara. Mediji mogu slati predloge projekata do 19. februara. Hoće li u komisiji za izbor projekata ponovo sedeti „fikusi“?

Gradsko veće Kraljeva danas je objavilo javni poziv medijima za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog intersa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Pravo učešća imaju izdavači medija upisanih u Registar medija, kao i produkcijske kuće koje imaju dokaz da će sadržaj koji proizvedu biti plasiran na nekom od registrovanih medija.

            U gradskom budžetu za 2021. godinu za medijske projekte je izdvojeno 23 miliona dinara, koliko i prošle godine, i to je oko 0,56% budžeta. Stav novinarskih udruženja je da bi lokalne samouprave za javno informisanje trebalo da izdvajaju oko 2% budžeta, a na to ćemo, po svemu sudeći, čekati još dugi niz godina.

Najniži iznos koji može biti odobren za neki projekat je 10.000 dinara, a najviši 11,5 miliona dinara. Oba iznosa su prilično čudna: koji je to medijski sadržaj koji će sa 10.000 dinara zadovoljiti interes javnosti za informisanjem? S druge strane: koji to genijalan medijski sadržaj zaslužuje 50% ukupnog novca namenjenog medijima? Uobičajeno je da se za takve vrste medijskih sadržaja od posebnog interesa i velike vrednosti raspisuje zaseban konkrs.

            Ako se izuzme prvi deo konkursa, u kome se u jednoj rečenici nabraja kome sve i čemu bi proizvedeni medijski sadržaji trebalo da koriste, kriterijumi za ocenu projekata dati su kao krajnje uopštene floskule o „javnom interesu“ i „potrebama ciljnih grupa“. Toliko uopštene da ih je teško sa pravno-birokratskog prevesti na novinarski čitateljstvu smislen jezik.

Nije ni čudo jer kriterijumi su jednostavno prepisani iz Pravilnika o sifinansianju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja, donetog 2017. godine. Od pravilnika kao podzakonskog akta opšte namene ne može se ni očekivati da bude konkretniji, ali je Gradsko veće za zadovoljenje potreba Kraljevčana za javnim informisanjem moglo da utvrdi bliže kriterijume. Baš onako kako to čini Ministarstvo kulture i informisanja i na primer u bližim kriterijumima navodi teme čiju obradu želi da stimuliše.

Takođe, u Konkursu koji je raspisalo kraljevačko Gradsko veće nema kriterijuma koji bi uslovili kvalitet medijskog sadržaja, pa je tako i nakon ovog konkursa moguće da grad Kraljevo plaća sadržaje koji imaju celih 4 do 6 (?!) prepisanih rečenica. I to u lokalnom mediju u 100 kilometara udaljenom gradu. Na primer…

Za početak sa posebnim interesovanjem očekujemo izbor komisije koja će odlučivati o projektima. Prošle godine o raspodeli 23 miliona budžetskih para u Kraljevu odlučivalo je petoro medijskih radnika koji nemaju nikakve veze sa Kraljevom. Ali – nisu imali nikakve veze ni sa respektabilnim novinarskim i medijskim udruženjima: ni sa UNS-om, ni sa NUNSOM, ni sa Lokal presom… već sa udruženjima za koja teško da je iko čuo. Pošto se propisi nisu menjali, i ove godine će odluku doneti nekoliko pojedinaca koji za to neće snositi nikakvu odgovornost.

Ovo su propusti koji se ponavljaju iz godine u godnu. Samo naivni mogu verovati da su slučajni. Tako smo i dalje tek na prvom stepeniku projektnog finansiranja medijskih sadržaja – ispunjena je forma.

Kakvu je polemiku izazvalo prošlogodišnje Rešenje Gradskog veća o dodeli sredstava za 2020.g možete čitati u ovom TEKSTU

Tekst javnog poziva za 2021. možete pročitati na linku.

   Radmila Vesković