“Leoni” u Kraljevu do sada uložio skoro 60 miliona evra, fazno planirana i nova zapošljavanja (VIDEO)

Naše buduće zaposlene ne treba da brine da li imaju dovoljno obrazovanja za naše poslove, jer će glavna edukacija biti odrađena u četiri naša trening centra, poručio u Kraljevu novi dirketor kompanije „Leoni Srbija“ Pjerluiđi Gione

„Leoni“, multinacionalna kompanija, koja je u Srbiji već 12 godina, najveći je privatni poslodavac u našoj zemlji. Fabrika u Kraljevu je četvrta proizvodna jedinica kompanije „Leoni“ u Srbiji, a po završetku radova biće najveća njihova fabrika u Srbiji. Zauzimaće površinu od 52.000 kvadratnih metara, a planirano je da uposli oko 5.000. radnika, rekao je danas u Kraljevu generalni direktor kompanije „Leoni“ Srbija Pjerluiđi Gione. On je sa saradnicima predstavio projekte ovo kompanije u Srbiji i potrebe „Leonija“ za zapošljavanjem novih kadrova. Pored kraljevačkih zvaničnika, sastanku su prisustvovali i predstavnici Čačka, Vrnjačke Banje, Knića i Trstenika.

„Leoni“ proizvodi kablovske setove i komponente za autoindustriju, čiji su deo i električna vozila, koja predstavljaju budućnost auto-industrije.

Kompanija sa sedištem u Nemačkoj uložila je u Srbiji, do sada, oko 170 miliona evra, a u Kraljevu između 50 i 60 miliona evra.

Ceo desetogodišnji projekat predviđa ulaganja od oko jedne milijarde evra, a „Leoni“ je i sada jedan od vodećih izvoznika, kad je u pitanju automobilska industrija u Evropi. „Leoni Srbija“ proizvodi kablove za oko 2.300 automobila na dnevnom nivou, što znači da opremamo otprilike 570.000 vozila na godišnjem nivou – poručio je generalni direktor „Leoni Srbija“.

Prema njegovim rečima, u strukturi zaposlenih, više od 90% su građani Srbije. Pjerluiđi Gione kazao je da je zadovoljan prilikom da sa kraljevačkim čelnicima dogovori saradnju vezanu za zaposlene koji će biti deo „Leonija“ u Kraljevu.

Pogledajte celu izjavu generalnog direktora kompanije „Leoni Srbija“:

Nakon današnjeg sastanka imaćemo dalje korake vezane za saradnju i za razvitak „Leonija“ u Kraljevu. Naše buduće zaposlene ne treba da brine da li imaju dovoljno obrazovanja za naše poslove, glavna edukacija će biti odrađena u okviru naše kompanije i naših trening centara. Kompanija „Leoni“ ima četiri trening centra koji mogu po jednoj trening sesiji da obuče i do 420 zaposlenih. Kada te brojke pomnožimo dobijemo bukvalno rezultat sličan kapacitetu jednog univerziteta – pojasnio je Gione

„Leoni“ u Kraljevu trenutno zapošljava oko 2.300 radnika, a u zavisnosti od uspeha ovog projekta, najava je generalnog direktora „Leoni Srbija“ zavisiće dalji poduhvati kompanije „Leoni“ i mogućnost izgradnje još fabrika u Srbiji.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga, Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo i nekoliko odeljenja Gradske uprave u Kraljevu.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ocenio je da je bilo potrebno mnogo truda, posvećenosti i sastanaka posvećenih rešavanju infrastrukturnih problema, logistici odnosno načinu prevoza radnika, ali i tome kako „Leoni“ treba da nastavi da raste i da se razvija, a kako grad Kraljevo da pomogne.

Pogledajte izjavu gradonačelnika Kraljeva:

Neophodno je da u rastu i razvoju ove fabrike, kao i u razvoju Kraljeva učestvuju svi Kraljevčani. Oni mladi koji žele da dobiju prvu šansu i prvi posao, ali i oni stariji koji su radili i ostali bez posla u nekoj od nekada velikih fabrika u Kraljevu. Svi oni danas imaju šansu da dobiju posao ne u Beogradu, Novom Sadu, ili u inostranstvu, već u svom gradu – kazao je Terzić, ocenjujući da „Leoni“ u Kraljevu nije lokalni projekat koji se tiče isključivo grada na Ibru, već i regionalni, za čiji je uspeh neophodna pomoć i Vrnjačke Banje, Knića, Čačka, Trstenika.

     M. M. D.