Monografija „Cigani u Srbiji“ biće predstavljena u Kraljevu

Monografija „Cigani u Srbiji“ Tihomira R. Đorđevića, čuvenog srpskog etnologa, folkloriste i univerzitetskog profesora biće sutra (petak, 13. maj) u 18 časova predstavljena u kraljevačkoj Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ .

Reč je o kapitalnom izdavačkom poduhvatu Centra za kulturu Aleksinac i ogranka SANU u Nišu, koji donosi fototipsko izdanje Đorđevićeve priređene doktorske disertacije, izvorno objavljene na nemačkom jeziku, i njen prevod na srpski jezik.

Ova disertacija je 1903. i 1906. godine publikovana na nemačkom jeziku, dok su na srpskom publikovani samo njeni delovi.

Očiglednu nepravdu prema velikom etnologu ispravili su aleksinačka lokalna samouprava, tim izdavača Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, predvođen direktorkom Majom Radoman Cvetićanin, i Ogranak SANU u Nišu. Prevodilac ovog istraživanja sa nemačkog je Gordana Timotijević, a priređivač prof. dr Danijela Popović Nikolić.

U programu učestvuju: prof. dr Danijela Popović Nikolić, priređivač, Gordana Timotijević, prevodilac i Aleksandar Nikezić, urednik.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *