Osam dana do zatvaranja konkursa za direktore „Vodovoda“ i „Pijace“

Pošto aktuelnim direktorima JKP „Vodovod“ i „Pijaca“ ističu mandati, Grad je raspisao konkurse za imenovanje rukovodilaca ova dva javna preduzeća. Ne znamo da li će ostati isti raspored snaga na čelu „Vodovoda“ i „Pijace“, jer kriterijumi zasnovani na stranačkoj i koalicionoj vrtešci su van moći promišljanja nas „običnih, malih ljudi“…

            Ako vam privlačno zvuči izazov da rukovodite javnim komunalnim preduzećima „Vodovod“ ili „Pijaca“ i ako ispunjavate uslove, imate na raspolaganju još osam dana, do 22. jula, da konkurišete. Konkursi su objavljeni na Oglasnoj tabli na sajtu grada Kraljevo, a uslovi su prilično uopšteni. Za oba mesta navedeni su isti uslovi, a to su pored onih predviđenih Zakonom o radu i uslovi navedeni u Zakonu o javnim preduzećima:

 • visoko obrazovanje, (nije navedeno koje struke),
 • najmanje 5 godina iskustva na poslovima za koje se traži takvo obrazovanje,
 • najmanje 3 godine iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima preduzeća – što zvuči prilično uopšteno,
 • poznavanje korporativnog upravljanja,
 • organizaciono iskustvo,
 • da kandidat nije član organa političke stranke, ili da mu je stranačka funkcija u mirovanju,
 • da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje 6 meseci,
 • da nije izrečena mera bezbednosti koja uključuje obavezno psihijatrijsko lečenje u zdravstvenoj ustanovi ili na slobodi, obavezno lečenje narkomana ili alkoholičara, zabranu vršenja poziva…

Ako ispunjavate ove uslove, mogli biste da se nađete među kandidatima koje će „propitivati“ Komisija za sprovođenje postupka izbora direktora. Naime, Vlada Srbije je 2016. godine, valjda ne mogavši više da brani neka suluda kadrovska rešenja iz sopstvenih redova, donela Uredbu o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća. Tu uredbu su u istoimeni pravilnik morale da prepišu lokalne samouprave. Tako prema Uredbi / Pravilniku Komisija proverava stručnu osposobljenost kandidata bodovanjem ispunjenosti uslova, ali i razgovorom sa kandidatom. U usmenom delu mogu kandidata da pitaju o poslovanju preduzeća, delatnostima kojima se bavi, korporativnom upravljanju, njegovom viđenju razvoja preduzeća itd. Baš bi bilo zanimljivo da je ovaj deo rada Komisije javan!

No, samo naivni će poverovati da je dovoljno ispuniti zvanične uslove. Ono što ne piše u javnom pozivu, to je politička pripadnost, pa vi sad vidite kako sa tim stojite.

Prema aktuelnom rasporedu snaga, mesto direktora „Vodovoda“ je u resoru Srpske napredne stranke, a direktora „Pijace“ u resoru Socijalističke partije Srbije. Na čelu JKP „Vodovod“ je Aleksandar Protić i to kao vršilac dužnosti direktora i njemu u oktobru ističe rok na koji je biran. Direktor JKP „Pijaca“ je Dragan Vulić, na čelu ovog preduzeća je od 2013.g i u julu mu ističe drugi četvorogodišnji mandat. Zanimljivo je da iako Zakon o javnim preduzećima predviđa da direktoru JP-a mora biti u mirovanju partijska funkcija, na sajtu kraljevačkih socijalista se Dragan Vulić vodi kao predsednik Gradskog odbora SPS-a, bez pominjanja ikakvog „zamrzavanja“?! A pitanje je šta uopšte znači „partijska funkcija u mirovanju“, ko bi to i kako kontrolisao, a i čemu to ako je samo pro forme, a jeste.

Da li će raspored snaga na čelu „Vodovoda“ i „Pijace“ ostati isti, nismo ni pokušali da se raspitamo, jer kriterijumi zasnovani na stranačkoj i koalicionoj vrtešci su van moći promišljanja nas koji za sebe mislimo da smo ozbiljni, ali „obični, mali“ vanstranački ljudi. Koliko je iluzorno pokušati dosegnuti nebeske visine stranačkih, a tek unutarstranačkih rasporeda snaga i igrarija najbolje pokazuje poslednja sednica Skupštine grada Kraljeva. Za promene direktora dva javna preduzeća zvaničnim, institucionalnim kanalima moglo se saznati tek 48 sati pre sednice Skupštine grada i to na sednici Gradskog veća naprasno sazvanoj za subotu ujutro (?!). O tome smo pisali u tekstu Iznenadna kadrovska “premetaljka”: Promena direktora „Direkcije“ i „Toplane“!

Ta premetaljka izgleda ovako: sa čelne pozicije JP-a za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ otišao je, podnošenjem ostavke, kadar SNS-a (A. Nestorović), a postavljen kadar iz SNS-a (M. Mijailović) iz, kažu upućeni, drugog naprednjačkog tabora. Prvi kadar SNS-a (A. Nestorović) postavljen je onda za direktora JEP „Toplana“, sa koga je smenjen kadar SPS-a (D. Arsenijević)… pa hajde sad vi tu budite pametni…

Mi ćemo ipak reći da očekujemo da će za direktora „Pijace“ opet biti izabran Dragan Vulić, a da će Aleksandar Protić iz statusa v.d. biti imenovan za direktora „Vodovoda“ sa četvorogodišnjim mandatom. Naivno predviđanje?

Radmila Vesković

1 komentar za naslov “Osam dana do zatvaranja konkursa za direktore „Vodovoda“ i „Pijace“

 1. Videćemo Radmila, isto i ja mislim, ali… Što se konkursa tiče, ispunjava ga skoro svaki
  vlsnik fakultetske diplome, i da me ne mrzi, baš bih se prijavila, samo iz znatiželje zašto sam odbijena. Jer znamo da će svi naivni-prijavljeni biti odbijeni, osim već odabranog.

Comments are closed.