Otvoren konkurs za firme koje bi radile energetsku sanaciju kuća i stanova

Objavljen je Javni poziv za privredne subjekte koji će sprovoditi energetsku sanaciju na teritoriji Kraljeva. Energetski uslovi koji se traže za materijal i opremu smernica su i građanima koji bi da konkurišu za sufinansiranje zamene kotla ili stolarije ili ugradnju izolacije. Konkurs za građane biće – polovinom avgusta

            Na Oglasnoj tabli na sajtu grada Kraljeva danas je objavljen Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Kraljeva. Rok za podnošenje prijava je 4. avgust.

            Zašto je ovaj konkurs važan za građane koji su planirali zamenu kotla ili stolarije ili ugradnju termičke izolacije i žele da konkurišu za sufinansiranje od strane države i grada u iznosu od 50%? Zato što:

  • Građani će moći nabavku opreme i radove da izvedu samo preko firmi koje se nakon ovog konkursa budu našle na listi onih koje ispunjavaju uslove;
  • Energetski uslovi koji su navadeni u ovom pozivu, a koje moraju da ispunjavaju oprema, uređaji i materijal koji se ugrađuju, smernica su i građanima u kojim okvirima mogu da planiraju radove. Zato zainteresovanim čitaocima preporučujemo da pogledaju tekst javnog poziva u kome su navedeni uslovi;
  • U javnom pozivu za privredne subjekte navedeni su maksimalni iznosi na koje se može računati za svaku od pojedinačnih mera energetske sanacije, pa je to pokazatelj i građanima koji budu ispunjavali uslove na koji iznos sufinansiranja mogu da računaju.

Kriterijumi za rangiranje privrednih subjekata koji ispunjavaju energetske i pravne uslove su:

  1. cene ključnih dobara sa ugradnjom
  2. rok važenja te cene.
Izvod iz Javnog poziva

U uslovima navedenim u Javnom pozivu određen je i maksimalan iznos bespovratnih sredstava koje dodeljuju Grad i Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE):

  • za termičku izolaciju 120.000 dinara ili 2.000 dinara po kvadratu
  • za prozore i balkonska vrata do 100.000 dinara, odnosno 14.000 po kvadratu i 20.000 dinara za ulazna vrata
  • za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na bio masu za porodične kuće do 85.000 dinara; za kotao na gas za porodične kuće do 70.000 dinara.

Ako ukupan trošak koji ima građanin prevazilazi ove maksimalne iznose, to će sam platiti.

Kap u moru

Upravo kad se dođe do ovih iznosa i kad se oni uporede sa budžetom od 5 miliona dinara kojim grad Kraljevo raspolaže za čitav ovaj posao (2,5 miliona od MRE i 2,5 miliona iz gradskog budžeta), dođe se do otrežnjujućeg podatka da će kroz ovaj projekat na sredstva moći da računa svega oko 50 domaćinstava! To je bio razlog da je na današnjoj sednici Gradskog veća većnik Miloš Ugrenović bio uzdržan prilikom donošenja odluke o raspisivanju Javnog poziva:

Sednica Gradskog veća u Kraljevu, 21. jul 2021.

– Interesovanje i očekivanja građana su veliki. Kada smo na prošloj sednici donosili Pravilnik koji uređuje ovu oblast, rekao sam da je možda trebalo suziti ciljne grupe, uvesti neki socijalni kriterijum. Toliko se pričalo o ovom projektu, a zapravo raspolažemo skromnim sredstvima u odnosu na to kolike su potrebe građana. Ostaje nada da će Ministarstvo i naredne godine izdvojiti sredstva za udruživanje sa lokanim samoupravama za energetsku sanaciju i da je ovo samo početak.

            Sredstva su tolika kolika su, a u Javnom pozivu za firme definisano je na koji način će ona biti realizovana. Naime, građani koji se nađu među 50 onih kojima sredstva budu odobrena ne dobijaju novac, već kada izmire svoj deo obaveze od 50%, Grad će preduzeću isplatiti drugih 50%. Drugi uslov za prenos sredstava firmi je da gradska Komisija zapisnički proveri da li su predviđene aktivnosti zaista realizovane. Po kojim kriterijumima će građani biti bodovani možete pročitati u našem tekstu Planirate zamenu kotla, prozora i vrata, ili da izolujete kuću…? Ovo je tekst za vas.  Ako danas otvorite Oglasnu tablu na sajtu grada Kraljeva, Javni poziv za pravna lica za projekat energetske sanacije naći ćete na početku stranice.

Kada čitav ovaj postupak za pravna lica bude okončan, desetak dana po formiranju liste firmi koje ispunjavaju uslove može se očekivati i raspisivanje konkursa za građane, što bi moglo biti polovnom avgusta.

Međutim, podsećamo vas da je već u toku konkurs preko koga možete konkurisati za zamenu kotla na ugalj i drva za kotao na gas ili pelet u okviru projekta smanjenja zagađenja vazduha. I u okviru ovog projekta ima novca za finansiranje oko 50 domaćinstava. Ovaj konkurs se danas na Oglasnoj tabli nalazi na 5. mestu. Ovaj konkurs traje do 9. avgusta, a u tekstu Evo ko može da konkuriše za subvenciju za zamenu kotla! opširnije smo pisali o uslovima.

R. Vesković