Počela rekonstrukcija vodovoda u Ušću

Radovi će trajati nešto više od tri meseca, a nakon rekonstrukcije vodovodne mreže trebalo bi da budu uređeni priključci, evidentirani svi potrošači i određen upravljač objektom

 Pre 15-ak dana počela je rekonstrukcija vododa u Ušću, koja bi meštanima ove varošice (koja će valjda jednog lepog dana postati i opština) najzad trebalo da obezbedi pouzdano snabdevanje pijaćom vodom. Kako nam je objasnila direktorka JP za uređivanje građevinskog zemljišta, koje je investitor, Marica Mijajlović, radovi su toliko obimni da se može reći da će velikim delom biti izgrađena paralelna vodovodna mreža u odnosu na dosadašnju.

Izvođači radova su preduzeća „Gradis“ iz Čačka, kao nosilac 90% radova, i „Devix“ iz Lazarevca, koje će obaviti zemljane radove. Prema odluci o dodeli ugovora u postupku javne nabavke, vrednost investicije je gotovo 35 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Kraljeva.

 Međutim, za 3-4 meseca (rok za završetak je 110 dana) kada bude završena vodovodna mreža, biće stvoreni tek tehnički uslovi da počne uređivanje čitavog sistema vodosnabdevanja u Ušću, što neće biti baš jednostavan proces. Razlog je što je postojeći vodovod dugi niz godina, pa gotovo i decenija, bio u pravno i tehnički neuređenom statusu.

Tako, na primer, niko – a raspitivali smo se i u javnim preduzećima u Kraljevu i među Ušćanima – ne zna koliko je domaćinstava sada priključeno na postojeći vodovod. Procene se kreću od 400 do 700 porodica. Ne zna se ni ko je vlasnik, ni ko je upravljač postojećim vodovodom. Sagrađen je još pre pedesetak godina samodoprinosom, posle je proširivan, a priključivao se ko je stigao.

Jedno vreme je Mesna zajednica Ušće upravljala vodovodom, naplaćivala potrošnju i plaćala troškove, ali su nadležni rekli da to nije legalno – mesne zajednice ne mogu time da se bave.

Sadašnji predsednik MZ Ušće u, kako naglašava, tehničkom mandatu jer je ostavku podneo još pre godinu i po dana, ujedno i dugogodišnji odbornik dr Dragoslav Dugalić kaže za portal KRUG:

Radujemo se svi što je počela rekonstrukcija vodovoda, ko se ne bi radovao! Da najzad imamo pouzdano snabdevanje i da se zna ko će upravljati vodovodom: i da naplaćuje potrošnju i da održava mrežu. Sad je situacija takva da narod traži vodu, vode ili nema dovoljno ili su vrlo česti kvarovi, pumpa radi i danju i noću, troši struju, a plaća ko kako hoće po savesti. Tim novcem uz dodatak iz budžeta Grad plaća se struja. Kad dođe do kvara, poslednje 2-3 godine moram da kažem da grad Kraljevo uvek angažuje JKP „Vodovod“ i oni agilno reaguju, ali mora da se zna ko će upravljati vodovodom. Zato se svi radujemo i očekujemo da se ovaj sistem najzad uredi: da svi plaćamo po potrošnji i da vodovod bude održavan.

Kako nezvanično saznajemo, upravo to jeste i plan nadležnih gradskih službi: kada rekonstruisana vodovodna mreža bude dovedena u tehnički propisano stanje, uslediće uređivanje priključaka, pa ko je nekada nelegalno priključen, moraće da ispuni tehničke uslove i da plati priključenje. Kada se sistem uredi, ušćanski vodovod bi trebalo da uđe u nadležnost JKP „Vodovod“. Iskustva ne nedostaje – čitav ovaj posao je pre nekoliko godina odrađen sa vodovodom i kanalizacijom u Mataruškoj Banji, koji su sa zatvaranjem PLO „Mataruška i Bogutovačka banja“ odjednom bili „ničiji“, a sada su deo JKP „Vodovod“. 

Dragoslav Dugalić skreće pažnju i na to da, prema njegovim saznanjima, ova rekonstrukcija neće obuhvatiti naselja Gornje i Donje Žarče, u kojima živi veliki broj ljudi, pa brine da li će taj deo Ušćana imati zadovoljavajuće snabdevanje.

Međutim, zbog sadašnjeg anarhičnog stanja vodovoda u Ušću, ne zna se ni da li postojeći bunari daju dovoljno vode. Prilično je izvesno da nisu dovoljno izdašni, pa se rade ispitivanja za novi bunar, ali koliko vode nedostaje, niko ne zna, jer se ne zna ni koliko ima, ni koliko će biti potrošača. Osim toga, nije ista potrošnja kad zalivate baštu i nikom ne plaćate i kad to zalivanje treba platiti.

Sve u svemu, Ušćanima je gradska vlast već godinama obećavala ovaj vodovod, pa meštani najzad dočekaše da počnu radovi, a kad su počeli, biće i završeni jer su sredstva obezbeđena u budžetu. Nadamo se da će tokom naredne godine biti odrađeno i sve ostalo što smo pomenuli i da će to biti osnova za stabilno snabdevanje Ušćana zdravom pijaćom vodom – iz priobalja čiste, nepregrađene Studenice.

R. Vesković

Za fotografije zahvaljujemo Ivanu Jevtoviću, odborniku iz Ušća

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *