Prvi gradski muzički kviz „Setimo se Muzičkog tobogana“

Za mnoge je i danas „Muzički tobogan“ uspomena na srećno detinjstvo i pamte to vreme kao srećna nedeljna prepodneva koja su staorala neraskidiv most među generacijama dece sa prostora cele bivše Jugoslavije

Ideja o organizovanju ovog programa u Kraljevu razvila se upravo iz serijala edukativno – zabavnog programa „Muzički tobogan“ koju je krajem 20. veka vodio Minja Subota.

Emisija je stvorila neraskidiv most među generacijama sa prostora bivše Jugoslavije. Mnogi danas kažu da im je Muzički tobogan ulepšao detinjstvo i pamte ga kao srećna nedeljna prepodneva koja se ne zaboravljaju.

Nažalost, današnje generacije susreću se sa potpuno drugačijom medijskom šemom. Obrazovnih emisija je danas, ako ih i ima, izuzetno malo. No, jedno je sigurno: emisije poput Muzičkog tobogana više se ne realizuju.

U OŠ„Svetozar Marković“ učenici petog razreda sa nastavnicom muzičke kulture Draganom Milićević tradicionalno organizuju ovaj kviz još od 2014. godine. Nakon toliko godina ideja je bila da se kviz podigne na viši nivo, a ove godine su u tome i uspeli.

U ovoj školi održan je prvi gradski muzički kviz „Setimo se Muzičkog Tobogana“  u kome su pored škole-domaćina, učestvovale još dve: OŠ „Braća Vilotijević“ i OŠ „Sveti Sava“, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Učenike je ocenjivao žiri koji je činio trio profesora iz Srednje muzičke škole „Mokranjac“. Petaci ove tri škole nadmetali su se u igrama: Asocijacije, Muzički kros, Dijagram, Karaoke i mnogim dugim, a pobedu je ove godine, nakon neizvesne borbe, odnela OŠ „ Braća Vilotijević“.

Organizacija i realizacija ovakvog kviza predstavlja stvar opšte kulture, ne samo muzičke.

Spoj više umetnosti, ali i korelacija sa nekim od predmeta, podiže svest o kulturnim vrednostima, budi interesovanje, motiviše učenike, stvara radne navike, formira estetske kriterijume – istakla je za portal Krug nastavnica muzičkog Dragana Milićević.

Osim dobre zabave i druženja tokom priprema i učestvovanja na samom kvizu, učenici su razvili istraživačke sposobnosti, zdrav takmičarski duh i timski rad. Naučili su da prihvate kritiku i da pobede tremu od javnog nastupa.

– Nažalost, usled poštovanja epidemioloških mera, kviz nije bio otvorenog tipa, već su prisustvovali samo nastavnici koji su pripremili učenike, ali se nadamo da će već sledeće godine biti mnogo bolja situacija, a samim tim i da će veći broj škola moći da učestvuje – kaže Dragana.

Mi samo možemo da čestitamo i da pohvalimo sav višegodišnji trud iz kojeg je tako očigledno da muzika jeste hrana ljubavi jer „daje dušu univerzumu, krila mašti i život svemu“.

            M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *