Skupština grada: Poskupeli voda i prevoz, izabrana tri direktora

Cene usluga JKP-a Vodovod i javnog prevoznika biće više za po 20%. Nove/stare rukovodioce su dobila dva javna preduzeća i jedna ustanova. Odbornici usvojili odluku o osnivanju Vidovdanske nagrade za najbolje učenike

            Današnja sednica Skupštine grada imala je čak 49 tačaka dnevnog reda, ali će na živote Kraljevčana svakako najdirektnije uticati poskupljenje vode i javnog lokalnog prevoza za po 20%.

            Dosadašnje cene usluga JKP Vodovod – snabdevanje vodom i odvođenje otpadnih voda, na snazi su još od 2013. godine. Ovo su nove:

Utvrđene su nove cene za privredu, koja i inače vodu plaća po znatno višim cenama. Tako bi kubni metar vode sa uslugom odvođenja i prečišćavanja umesto sadašnjih 151,66 dinara koštao 181,89 dinara.          Prema rečima direktora JKP Vodovod Aleksandra Protića, prosečan račun će biti viši za oko 300 dinara, umesto dosadašnjih 1.650 iznosiće u proseku 1.950 dinara.

            Šef OG „Zdrava Srbija“ Miroljub Baković ocenio je da je JKP Vodovod nedostajuća sredstva mogao da pronađe u drugim izvorima:

            –  Prema rečima direktora, Vodovod ima više od 250 miliona dinara duga od strane privrede, to je oko 2 miliona evra! Pa da se otpišu sva nenaplativa potraživanja, ostaje zarobljen ogroman novac. Procenat naplate je svega 54% i sada ovom odlukom mi dodatni trošak svaljujemo na građane koji redovno plaćaju?!

            Šef OG „Starosedeoci“ Ivan Matović je ukazao na problem u kome je JKP Vodovod zbog enormnog skoka cena električne energije i ocenio da je vlast kriva za situaciju u koju je došla Srbija sa ovim energentom zbog nestručnog kadra koji  je vodio i vodi EPS i energetiku.  

Zamenik šefa Odborničke grupe „A. Vučić – Za našu decu“ Dragiša Radević je rekao da se na tabeli cena vode u ostalim gradovima u Srbiji Kraljevo nalazilo na 20. mestu i da će nakon poskupljenja i u drugim gradovima, oko tog mesta ostati:

            –  Cene kubika vode u Kraljevu i za građane i za privredu i za kanalizaciju su bile i ostaće ispod republičkog proseka – rekao je Radević.

            Na temu dugovanja, direktor JKP Vodovod Protić je rekao da su u naplati potraživanja preduzeću prilično vezane ruke, jer nema tehničkih mogućnosti da isključuje pojedinačne korisnike koji žive u zgradama. Argumentaciju JKP-a Vodovod možete pročitati na portalu KRUG na ovom linku .

POSKUPLJENJE PREVOZA

            Odbornici su usvojili i odluku o poskupljenju od 20% javnog prevoza na teritoriji grada Kraljeva, koji obavlja konzorcijum prevoznika predvođen „Autoprevozom Čačak“. Ovo će biti nove cene karata:

Ivan Matović iz OG „Starosedeoci“ je podsetio da Jagodina ima besplatan lokalni prevoz, a Kragujevac mesečnu kartu od oko 2.600 dinara za sve pravce i ukazao na nelogičnosti u zahtevu za poskupljenje dostavljenom iz „Autoprevoza Čačak“:

             – U njihovom obrazloženju se potencira na tome da ne mogu da nađu dovoljno vozača i da zato moraju više da ih plaćaju da bi ih sačuvali… pa šta to nas briga? Kad su potpisivali ugovor njihov posao je bio da obezbede radnu snagu, kakve to veze ima sa nama?! Poseban bezobrazluk su potvrde o ceni karte koje su zaposlenima potrebne da bi od firme naplatili prevoz. „PUB“ naplaćuje 500 dinara, a „Kavim“ 50% od cene mesečne karte. Čoveka koji putuje iz Ušća koštaće 5.000 dinara ta povrda!

            Član Gradskog veća Aleksandar Cvetković je poručio građanima da ovakvu potvrdu mogu da dobiju i u Gradskoj upravi i da se za to plaća uobičajena taksa od 300-.400 dinara. Koji razlozi za poskupljenje su navedeni u zahtevu „Autroprevoza Čačak“ možete pročitati u tekstu KRUGA  na ovom linku.

NOVI / STARI DIREKTORI

            Skupština je danas za direktorku JP za uređivanje građevinskog zemljišta imenovala Maricu Mijajlović, koja je u prethodnih godinu dana bila vršilac dužnosti. Svoja direktorska zaduženja nastaviće i Darko Gučanin u Narodnom muzeju. Za njih dvoje odbornici koji su učestvovali u diskusiji imali su pohvalne reči.

U skupštinskoj sali je postavljena oprema za elektronsko glasanje, u upotrebi će biti od naredne sednice Skupštine grada

Na čelu JP Gradsko stambeno biće i dalje vršilac dužnosti direktora, samo što će to sada biti Saša Kontić, dosadašnji izvršni direktor u ovom preduzeću, umesto Milimira Svorcana, kome je isktekao jednogodišnji v.d. mandat. Skupština je donela odluku o raspisivanju konkursa za direktora/ku Narodne biblioteke Stefan prvovenčani, jer je na njenom čelu sada vršilac dužnosti Jasna Marković, kojoj će za neki mesec isteći mandat.

Odbornici su bez veće diskusije usvojili izveštaje o radu 14 gradskih ustanova iz oblasti kulture i socijalne zaštite.

VIDOVDANSKA NAGRADA

            Od naredne godine učenici osnovnih i srednjih škola dobijaće Vidovdansku nagradu, koja će osim priznanja imati i novčani deo. Dodeljivaće se učenicima koji su na takmičenjima i smotrama iza kojih stoje ministarstva prosvete ili sporta osvojili:

  • pojedinačno neko od prva tri mesta na republičkom takmičenju, uključujući i učenike muzičkih škola,
  • učenicima, članovima hora, orkestra, sportske i učeničke ekipe koja je osvojila prvo mesto na takmičenju ili smotri;
  • učeniku koji je na međunarodnom takmičenju osvojio pojedinačno prvo, drugo ili treće mesto, ili je član ekipe koja je osvojila prvo mesto,
  • isti kriterijum važi i za pojedinačni ili ekipni uspeh na međunarodnim naučnim, sportskim ili umetničkim olimpijadama, takmičenjima i smotrama na kojima učešće nije u nadležnosti naših ministarstava.

Vidovdansku nagradu dobijali bi i đaci generacije, koje bi birala svaka od kraljevačkih osnovnih i srednjih škola.

Radmila Vesković

1 komentar za naslov “Skupština grada: Poskupeli voda i prevoz, izabrana tri direktora

  1. Ovo je uzas,prevoz sve skuplji a usluge sve gore ,linije sve redje skoro da ih nema klimu u autobusu ne ukljucuju a o bahatosti vozaca i da ne pricamo. Lepo nas udesiste gospodo sa prevozom. Ugasite to skroz da ne postoji posto i i ne postoji

Comments are closed.