Suficit u budžetu Kraljeva – 537 miliona dinara

23. oktobar 2020.

Trenutni “višak” u gradskoj kasi ne može da ide u potrošnju, već može da se koristi isključivo za kapitalne investicije

Budžet Grada Kraljeva u periodu januar – septembar 2020. godine realizovan je sa 65% u odnosu na plan. Prihodi su iznosili 2,592 milijarde, a rashodi 2,055 milijarde, što znači da je trenutni “višak” u gradskoj kasi 537 miliona dinara – pokazuje izveštaj Odeljenja za privredu i finansije, koji je usvojen na današnjoj sednici Gradskog veća.

Kao predsedavajući Gradskog veća, gradonačelnik Predrag Terzić je najavio da će realizaciju Odluke o Budžetu grada za prvih devet meseci 2020. godine detaljno obrazložtiu na predstojećoj sednici Skupštine grada:

Ovom prilikom ističem da su za devet meseci ove godine prihodi grada Kraljeva za 119 miliona dinara veći nego u istom periodu prošle godine. Što se tiče suficita od više od pola milijarde dinara, građani mogu biti bez brige: taj novac ne može da ide u potrošnju, može da se koristi isključivo za kapitalne investicije. I prošle godine smo imali suficit, koji je usmeren u investicije, najveći delom u rekonstrukciju atletskog stadiona.

Aneks ugovora o prevozu

Sa današnje sednice gradske vlade izdvajamo predlog da Skupština Kraljeva prihvati aneks javnog ugovora o gradskom i prigradskom prevozu. Prema ovom predlogu korekcija obima prevoza mogla bi da iznosi ukupno 10% za deset godina, odnosno za ceo period na koji je sklopljen ugovor, umesto dosadašnjih 2% godišnje u odnosu na obim predviđen ugovorom.

U praksi to znači da bi grad Kraljevo već koliko naredne godine mogao da iskoristi pravo na povećanje obima prevoza za svih 10% ili u narednih 10 godina onim tempom koji budu nalagale potrebe građana. U obrazloženju predloga navedeno je da bi ova izmena bila u obostranom interesu, i grada i prevoznika.

Govoreći o motivima za ovu izmenu gradonačelnik je rekao:

Zbog svega što se događa sa epidemijom kovida imali smo ove godine smanjen obim prevoza, tako da ugovorom predviđena 2% povećanja sledeće godine neće biti dovoljna. S jedne strane očekujemo smirivanje epidemije i normalizovan rad škola i preduzeća. S druge strane, znate da sve više ljudi radi u dve velike fabrike, “Leoni” i “Eurotaj”, i već imamo povećanu potrebu građana, naročito onih sa seoskog područja, za prevozom ka ovim fabrikama. Moramo tim građanima obezbediti i dolazak i povratak sa posla u obe smene – rekao je gradonačelnik Predrag Terzić u izjavi novinarima.

Na sednici Gradskog veća usvojen je i Izveštaj Zavoda za javno zdravlje prema kome je u septembru voda iz gradskog vodovoda bila ispravna za piće, a u “sirovoj vodi” uzetoj iz Ibra nije bilo fenolnih materija iznad predviđenih granica. U septembru je i vazduh bio čist. S obzirom na to da je počela grejna sezona, već oktobru se mogu očekivati nepovoljniji rezultati.

R.V.