Tehnička greška „produžila“ listu za subvencionisanu zamenu stolarije

U obradi dokumentacije zbog, kako je objašnjeno na Gradskom veću, greške programa koji je korišćen, objavljena je lista sa 78 domaćinstava koja bi trebalo da dobiju subvenciju za zamenu stolarije, a zapravo novca ima za samo 50 korisnika. Utvrđena i lista korisnika sufinansiranja zamene kotlova po projektima dva ministarstva

Kao neko ko je prethodnih meseci redovno pratio komplikovanu proceduru projekta energetske sanacije kuća i stanova iznenadila sam se kada sam na Oglasnoj tabli na sajtu grada Kraljeva videla da se na preliminarnoj listi za subvencionisanu zamenu stolarije nalazi 78 domaćinstava – jer raspoloživa sredstva (2,06 miliona za kuće i isto toliko za stanove) mogla su biti dovoljna za 40-50 korisnika. Ista lista našla se i u materijalu za današnju sednicu Gradskog veća.

Izvestiteljka na ovu temu, energetska menadžerka u Gradskoj upravi Zorica Sretenović pojasnila je da je došlo do greške, da je redosled važeći, ali da se lista završava sa brojem od 50 domaćinstava. Razlog je, kako je navela -informatička, odnosno greška programa koji je korišćen za obradu podataka. Gradonačelnik Predrag Terzić je nadležnima poručio da sledeći put  provere „53 puta pre nego što predaju materijal“.

Podsećamo da je sufinansiranje zamene drvene stolarije PVC-om i zamene kotlova na drva i ugalj onima na pelet ili gas, kao i ugradnja fasadne izolacije, deo programa energetske sanacije koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike. Ovo Ministarstvo i grad Kraljevo uložli su po 2,5 miliona dinara i time sufinansiraju 50% troškova.

U Kraljevu se nijedno preduzeće nije prijavilo za izvođenje spoljne izolacije, pa su sredstva od 5 miliona raspodeljena ovako: po 2,06 miliona dinara za zamenu stolarije na kućama i na stanovima, a 880.000 dinara za zamenu kotlova. Ako se zna da je gradskim Pravilnikom određeno da maksimalni iznos subvencije za stolariju može biti 100.000, jasno je da je od 4,12 miliona dinara moglo biti para za 40 do 50 domaćinstava. Na portalu KRUG smo o toj računici pisali u tekstu Od sutra možete konkurisati za sufinansiranje zamene stolarije i kotlova.

Ministarstvo energetike je pokušalo da čitavu realizaciju, pošto se odvija prvi put, strogo kontroliše u lokalnim samoupravama, pa je tako svaka odluka slata na saglasnost. Između ostalog, i sporna preliminarna lista, pa se većnik Miloš Ugrenović zapitao:

Ako je Ministarstvo dalo saglasnost na listu od 78 korisnika, a mi usvajamo listu od 50, da li to znači da za ovu listu nemamo saglasnost?!

Sednica Gradskog veća Kraljeva, 21. novembar 2021.g

U listi domaćinstava kojima će se sufinansirati zamena kotla u okviru ovog programa Ministarstva energetike, nije bilo grešaka. Kao što smo svojevremeno i predvideli, novca je bilo za 11 korisnika.

Može li malo jednostavnije?

Kod građana zainteresovanih za zamenu kotlova celo leto je zabunu unosilo to što su bila raspisana zapravo 2 konkursa na osnovu programa dva ministarstva: jedan je program energetske sanacije o kome smo do sada pisali u tekstu pisali i koji sprovodi Ministarstvo energetike, a drugi je projekat smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih ložita, koji sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Za ovaj drugi na raspolaganju je bilo 4 miliona dinara (Ministarstvo 3 i Grad 1 milion) i Gradsko veće je danas usvojilo i Rešenje o dodeli sredstava po ovom projektu za 20 korisnika. Tako će 40% troškova biti podmireno za 16 korisnika koji menjaju kotao na drva i ugalj za onaj na pelet i za 4 korisnika koji kupuju kotao na gas.

Na ovih 20 korisnika neće biti utrošena ni polovina raspoloživih sredstava od 4 miliona dinara. O tome šta će biti sa preostalim sredstvima, energetska menadžerka Zorica Sretenović nam je rekla:

Po projektu Ministarstva za zaštitu životne sredine sredstva će dobiti svi koji su ispunjavali uslove, otpali su samo oni koji nisu ispunjavali uslove ili nisu ispoštovali konkursnu proceduru. Imamo i građane koji su odustali kad je porasla cena peleta, kao i one kod kojih još nema uslova za priključenje na gas. Sredstva, naravno, neće propasti. Aneksom ugovora sa Ministarstvom odobreno nam je da promenimo uslove u Pravilniku. Tako će na primer moći da se jave oni koji su zbog nedostatka sredstava bili ispod crte na konkursu po programu Ministarstva energetike.

Ako ste se zbunili čitajući ovaj tekst, ako niste raspleli po kom programu se šta realizuje, nije ni čudo. Em su paralelno išla dva projekta, po programima dva ministarstva, pa zato imamo dva gradska pravilnika o sufinansiranju, pa su bila dva konkursa, mi smo ih interno nazvali po ministarkama „Zoranin“ i „Irenin“ da bismo ih nekako razlikovali… Da se čoveku zavrti u glavi, pa zato i nije preveliko čudo što se stručnim službama, mada nije smela, potkrala greška sa „Zoraninom listom“. Ili kako reče većnik Miloš Ugrenović, koji je na ovu temu svih ovih meseci „glasao“ kao uzdržan:

Ove procedure su toliko komplikovane da se i mi teško snalazimo, a kamoli građani. Ovoliko komplikacija da raspodelimo građanima 5 + 4 miliona dinara, a nekad 50 ili 100  miliona lakše raspodelimo. Shvatam da je namera dobra i da je ovo prva godina da se sprovode programi sufinansiranja, ali je neverovatno koliko smo zakomplikovali!

Sa delom ove diskusije saglasio se i zamenik gradnačelnika Vukman Rakočević, koji je bio predsednik Komisije za rangiranje prijavljenih po „Ireninom projektu“ (smanjenje aerozagađenja), i koji je najavio izmene pravilnika u delu tehničkih uslova.

Uz sve ovo, stiže nam još jedan pravilnik u oblasti energetske efikasnosti – Pravilnik o sufinansiranju ugradnje solarnih panela (naravno, dokument se ne zove ovako jednostavno, pun naslov ne bi stao ni u dva reda novinarske šlajfne). Gradsko veće je danas usvojilo Nacrt ovog pravilnika, koji bi trebalo da bude usvojen na narednoj sdnici Skupštine grada. Portal KRUG će ovaj Nacrt pravilnika o solarnim panelima predstaviti o zasebnom tekstu.

Nadamo se da će se do naredne godine i novih konkursa stručne službe uhodati i da će sve ići lakše. Trebalo bi da bude prostora i za izmenu pravilnika da procedura ne bi trajala mesecima: konkurs za građane je bio raspisan još u avgustu. Dok se ispoštovala sva propisana procedura, utvrđivanje lista domaćinstava koja će dobiti subvenciju je došlo na red tek posle 3 meseca od konkurisanja.

Radmila Vesković

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *