Terzić: Deponija neće biti ni u Žiči, ni u Zmajevcu…

Grad Kraljevo poslaće zvaničnu primedbu na to što je u Nacrtu prostornog plana Srbije 2021-2035. buduća regionalna deponija ucrtana iznad manastira Žiče. „Ovo nije greška Grada Kraljeva, već priređivača i deponija neće biti tamo gde je ucrtana“, rekao gradonačelnik Predrag Terzić na sednici Gradskog veća

            Na samom kraju današnjeg zasedanja Gradskog veća kad su već iscrpljene sve tačke dnevnog reda, bilo je najuzbudljivije, jer je na temu lokacije regionalne deponije usledila vrlo kratka diskusija sa britkim, nedvoslislenim izjavama.

Kad su svi već pakovali stvari, većnik Radoica Kočović je zatražio da se zvanično reaguje na to što se u Nacrtu prostornog plana Srbije, koji je do 5. maja na javnoj raspravi, oznaka za buduću regionalnu deponiju nalazi iznad manastira Žiče:

Molim da se reaguje zvanično u ime Grada da se ta greška skloni sa table! Ta oznaka onako kako je postavljena pruža se od Žiče ka Zmajevcu i reci Ribnici i areheološkom nalazištu Crkvine… Da tražimo zvanično da se to skloni da ne dođemo u situaciju da opet neko poprečuje kamione i traktore kao što je bilo pre tridesetak godina!

Načelnik Odeljenja za urbanizam Zvonko Kovačević je na to rekao da su neke primedbe već pristigle, neke su najavljene i da će Odeljenje sačekati 5. maja kao poslednji dan za primedbe i sugestije na Nacrt prostornog plana, pa da ih objedinjene uputi.

Predložićemo da regionalna deponija bude ucrtana na mestu gde se nalazi postojeća. U tekstu Nacrta se ne pominje nijedna lokacija, ali je činjenica da je oznaka stavljena tamo gde je stavljena. Najbezbolnije je da predložimo da oznaka bude na mestu postojeće deponije.

Prostorni plan daje osnovne smernice razvoja Srbije do 2035.godine, a naši planski dokumenti ih razrađuju. Čak i da su zaista predložili da deponija bude na toj lokaciji, to nas ne obavezuje, jer će lokacija biti utvrđena posebnim dokumentom – rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Predrag Terzić je diskusiju prekinuo rečima:

– Primedba će biti poslata. Treba da se zna da nije u pitanju greška Grada Kraljeva, nego obrađivača planskog dokumenta. Deponija se neće nalaziti na toj lokaciji u Žiči, ni Zmajcu, ni pored Ribnice, ni pored Crkvina! – rezolutno je zaključio Terzić.

O ovom problemu i uznemirenju javnosti izazvanom lokacijom koja je na mapama Nacrta prostornog plana dodeljena deponiji, kao i o samom Nacrtu, portal KRUG je prethodnih dana objavio više tekstova, koje sve možete naći na ovom LINKU.

R.V.

2 komentara za naslov “Terzić: Deponija neće biti ni u Žiči, ni u Zmajevcu…

 1. Ako je predlo\e da bude na lokaciji gde je postojeća , tu će i biti.. Na zalost opet blizu naseljenog mesta Dositejeva..Mašinski fakultet ….tužno je koje kombinacije se prave a Sirča će i dalje biti pored deponije…

  1. Poštovani Marko,
   Koliko sam razumela Z. Kovačevića, predložiće da se oznaka buduće regionalne deponije da stavi na mesto postojeće “zato što je to najbezbolnije” u ovom trenutku.
   Oznaka za regionalnu deponiju na teritoriji Kraljeva negde mora da stoji. Pošto lokacija nije izabrana, gde god da je stave, izazvaće uznemirenje, tako da je najbezbolnije da taj trouglić bude na mestu postojeće deponije.
   Tako sam ja shvatila kao izveštač sa današnje sednice, a i pišući prethodnih dana više tekstova na ovu temu.

   Hvala Vam na komentaru!

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *