U Kraljevu promovisani javni pozivi i aktivne mere zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Većina javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje objavljena je u februaru., a kao i prethodnih godina težište je na tebe zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi od 30 godina bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, pripadnici romske populacije, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Uz promociju ovogodišnjih javnih poziva, jedan deo prezentacije odnosi se na programe dodatnog obrazovanja, sticanje prvog radnog iskustva, programe prekvalifikacija i dokvalifikacija, zatim programe subvencionisanog zapošljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a drugi i na nefinansijske mere i usluge koje u skladu sa programom rada za tekuću godinu Nacionalna služba za zapošljavanje realizuje u toku godine – kaže Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ u Kraljevu.

Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ Kraljevo

Ona dodaje da je NSZ poboljšala kvalitet i način informisanja o uslugama i merama koje pružaju nezaposlenima i poslodavcima:

Mnoge usluge smo digitalizovali tako da su informacije sada dostupne i preko sajta NSZ, putem društvenih mreža, ali i preko Vibera.

Ove godine ističe trogodišnji Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Kraljevu (2021 – 2023). U 2023. godini iz gradskog budžeta 14,2 miliona dinara opredeljeno je za ove programe:

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva

Deset miliona dinara namenjeno je za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, 1.750.000 za sufinansiranje projekta „Znanjem do posla“ koji realizujemo u saradnji sa međunarodnom organizacijom NIRAS, a 2.45 miliona dinara za sufinansiranje radne praksa za mlade u saradnji sa međunarodnom organizacijom HELP – kaže Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva.

Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga podseća da je jedan od velikih problema srpske privrede – nedostatak stručne radne snage.

Zvonko Tufegdžić, predsednik RPK Raškog i Moravičkog okruga

Sami konkursi omogućavaju nekima da se samozaposle, nekima da uđu u postojeće firme, a naravno da je važno prisustvo i poslodavaca kojima konkursi pružaju priliku da prepoznaju one ljude koji žele da rade i koji su im potrebni u firmama – kazao je Tufegdžić.

Na primedbu novinarke portala Krug da se jedan broj poslodavaca žali da ne može da nađe radnu snagu zato što, kako tvrde „u Nacionalnoj službi šalju radnike u inostranstvo“, direktorka Filijale NSZ u Kraljevu Snežana Prelić odgovorila je da je tržište rada – otvoreno i slobodno:

Jednostavno, svi tražioci posle imaju pravo i mogućnost da u potrazi za poslom odu van zemlje, ali Nacionalna služba podržava podržava isključivo legalne tokove i zaključene međudržavne sporazume sa nekim zemljama među kojima je, recimo, Slovenija. Od nas tražioci posla mogu da dobiju podatke koje su to legalni tokovi da neko nađe zaposlenje u inostranstvu. Naravno, mogućnost i sloboda izbora su na nezaposlenim licima.

Na evidenciji Filijale NSZ Kraljevo trenutno je oko 6.300 nezaposlenih što je, kažu, za skoro 1.500 manje nego prošle godine.

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU MERE OBUKA NA ZAHTEV POSLODAVCA U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU MERE OBUKA ZA POTREBE POSLODAVCA ZA ZAPOSLENOG U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU MERE PRIPRAVNIŠTVA ZA NEZAPOSLENE SA SREDNJIM OBRAZOVANJEM U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU MERE PRIPRAVNIŠTVA ZA MLADE SA VISOKIM OBRAZOVANJEM U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU MERE STICANJA PRAKTIČNIH ZNANJA U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU MERE STRUČNE PRAKSE U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI KONKURS ZA ORGANIZOVANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA NA KOJIMA SE ANGAŽUJU NEZAPOSLENE OSOBE SA INVALIDITETOM U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI KONKURS ZA REFUNDACIJU TROŠKOVA PODRŠKE OSOBAMA SA INVALIDITETOM KOJE SE ZAPOŠLJAVAJU POD POSEBNIM USLOVIMA U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI KONKURS ZA SUBVENCIJU ZARADE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM BEZ RADNOG ISKUSTVA U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI KONKURS ZA ORGANIZOVANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA NA KOJIMA SE ANGAŽUJU NEZAPOSLENA LICA U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIMA ZA DODELU SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIMA ROMSKE NACIONALNOSTI ZA DODELU SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U 2023. GODINI

Pročitaj više

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA DODELU SUBVENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH U 2023. GODINI

Pročitaj više

     M. M. D.

One thought on “U Kraljevu promovisani javni pozivi i aktivne mere zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje

  1. A kako da se neko zaposli kada ga ne zovu sa zavoda za zapošljavanje za bilo kakav posao 15 godina?! Možda to tako treba?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *