U medijskim sadržajima koje za njih prave odrasli – mladi se ne pronalaze

Razvoja medijske pismenosti nema bez pružanja šansi mladima da kreiraju medijske sadržaje, a oni svaku pruženu šansu umeju da iskoriste, kaže Snežana Milošević, generalna sekretarka PU Lokal pres

Koliko dobro razumemo svet oko sebe i šta stoji iza informacija koje nam se serviraju – pitanja su na koja odgovore daje nauka o medijskoj pismenosti, jednoj od ključnih veština XXI veka. U svetu se već godinama se rade velikoj projekti posvećeni ovoj temi, a u Srbiji, Poslovno udruženje asocijacije slobodnih i nezavisnih medija Lokal pres, već četvrtu godinu radi sa mladim ljudima, sa željom da u dogledno vreme oni doprinesu popravljanju medijske scene u našoj zemlji zato što medijski nepismeni ljudi ne mogu ni da razmišljaju o demokratskom društvu.

Snežana Milošević, generalna sekretarka PU Lokal pres smatra da je medijska slika na lokalu manje pogođena lažnim vestima i dezinformacijama, jer je u malim sredinama sve lakše proverivo, ali – u isto vreme, svi smo deo globalnog sveta u kojem se, pokazala je to i pandemija Covida 19, poluinformacije lako i brzo šire.

Snežana Milošević, generalna sekretarka PU Lokal pres

Zato „popravka“ koja podrazumeva medijsko „opismenjavanje“ mladih, ističe ona, podrazumeva pružanje šanse mladim ljudima da kreiraju medijske sadržaje. U onima koje za njih kreiraju odrasli mladi se, jednostavno, ne pronalaze. Prema istraživanju Lokal presa, 10 lokalnih samouprava u Srbiji za poslednje tri godine nije izdvojilo, u proseku, ni šest odsto sredstava iz lokalnog budžeta za realizaciju projekata namenjenih mladima.

Kada smo pokušali da analiziramo te sadržaje – mladih nigde nije bilo. Bili su to medijski sadržaji koje su za mlade pisali stariji, ne obraćajući se mladima kao ciljnoj publici već, otprilike, njihovim roditeljima. Projekti koje mi realizujemo kroz radionice, evo već četvrtu godinu, pokazali su nam koliko su mladi kreativni, koliko imaju ideja i načina da nešto realizuju ukoliko im date podršku. Neophodno je samo da im pokažemo koliko im verujemo, jer jedino tako oni mogu izvući neverovatne stvari iz sebe. Mislim da nema tog mladog čoveka koji je nezainteresovan, samo im treba pokazati da imamo poverenja u njih i uz podršku ih usmeriti, ali ništa ne nametati. Kad stariji na aktivnosti mladih reaguju sa „Kad sam ja bio mlad…“, mi im odgovaramo da je izazov, ne da pričaju kako je nešto bilo u njihovo vreme, već – da ostanu mladi – Snežanina je poruka.

Pogledajte treću emisiju iz serijala „Mladi i medijska (ne)pismenost“

M. M. Dabić

*Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi iskazani u njemu nužno ne izražavaju stavove Ministartsva koje je dodelilo sredstva