Ugostiteljska škola u Vrnjačkoj Banji – rasadnik kadrova (VIDEO)

Uspesima koje njeni đaci nižu na takmičenjima prilagođenim epidemiološkim uslovima, obnovom školskog nameštaja i brojnim planovima za 2021. Ugostiteljsko-turistička škola u Vrnjačkoj Banji ispraća ovu „korona godinu“

Po mnogo čemu neuobičajenu školsku godinu,  Ugostiteljsko-turistička škola u Vrnjačkoj Banji sa Domom učenika iskoristila je da zameni celokupan nameštaj u školi. Sve učionice i kabineti sada imaju nove klupe i stolice, katedre. Najveći broj učionica već je spreman za nastavu uz korišćenje prednosti koje donosi mogućnost rada na laptopovima ili uz edukaciju sa specijalizovanih TV programa.

Naša škola, pored obrazovno-vaspitne delatnosti ima i proširenu delatnost: školski restoran u centru grada za koji smo pokrenuli obezbeđivanje dokumentacije neophodne za dozvolu za zastakljivanje letnje bašte koja će, očekujemo, dogodine postati i zimska bašta – ističe Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji.

Neiskorišćene prednosti koje bi školi mogla da donese poslastičarnica „Beba“ preko puta hotela „Breza“, nadaju se u školi – biće uskoro prošlost.

Imali smo velikih problema sa papirologijom da taj objekat, odnosno plac oko objekta legalizujemo i prevedemo u posed Ugostiteljsko-turističke škole, a kada smo sve to odradili, pristupili smo izradi projekta za izvođenje. Sa takvim projektom konkurisaćemo kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadam se da ćemo sledeće godine dobiti pozitivan odgovor od resornog ministarstva i da će početi gradnja novog objekta – moderne poslastičarnice za obuku konobara i poslastičara. U njoj će đaci praviti kolače „kao iz udžbenika“, a konobari će imati mogućnost da se oprobaju u pripremanju specijaliteta od kafe koje ćemo ponuditi banjskim gostima, ali i našim meštanima – ističe Čeperković.

Gosti „Bebe“ će moći da biraju kafe od specijalnih arapskih vrsta, kakvih ima u luksuznim kafeterijama.

Zaštitni znak škole i ove, po mnogo čemu neuobičajene, pandemijske godine su i međunarodna takmičenja, iako su odlasci i putovanja u nekadašnjem smislu – još uvek nemogući.

To ne znači da se mi ne takmičimo. Naši đaci pripremali su jela nacionalne kuhinje za jedno takmičenje u Dagestanu, gde profesor koji je legenda ruske gastronomije ocenjuje radove. Četiri naša učenika pripremali su video klipove pripreme jela, koji ne smeju da budu duži od četiri minuta. Učestvovali smo i u takmičenju „Poslovni izazov“ u stvaranju i prezentaciji poslovne ideje iz predmeta „preduzetništvo“, koji imaju svi naši učenici – kaže direktorka škole.

Preduzetništvo đacima otvara put ka bržem ostvarenju poslovnih ideja tako neophodnih njihovom budućem zanimanju za eventualno pokretanje sopstvenog mini biznisa ili možda i nekog većeg posla.

Upravo ovaj predmet, ali i sva znanja koja učenici usvajaju tokom školovanja, čine Ugostteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji – rasadnikom kadrova neophodnih ugostiteljstvu koje će se, svi se nadamo, oporaviti posle teškog udara koje je ovom sektoru privrede zadala pandemija koronavirusa.

   M. M. D.