Vaskršnji paketići za mališane iz Romskog naselja

Sredstva za oko 450 paketića za decu romske nacionalnosti obezbedile su opština Kosovska Mitrovica, trgovina „Verkos“ iz Kraljeva, a deca iz velike Hoče i njihove mame našarale su uskršnja jaja za sve mališane koji će dobiti paketiće

Kraljevo se trudi da pomogne deci sa Kosova i Metohije i drago mi je što su ljudi sa srpskog Kosova i Metohije odlučili da upute pomoć u naše Romsko naselje, poručio jegradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je zajedno sa narodnim poslanicama Sandrom Joković i Danijelom Vujičić, obišao je Romsko naselje u Kraljevu gde je, povodom uskršnjih praznika, organizovana podela prigodnih paketica za mališane.

Prema oceni gradonačelnika Kraljeva, položaj Roma se u poslednjih nekoliko godina značajno promenio, jer su pripadnici romske zajednice, kao i svi drugi građani Kraljeva, dobili priliku da rade u dve novootvorene, strane fabrike – Eurotaj i Leoni.

Naš cilj je, ne samo da donesemo poklone ovoj deci, već da razgovaramo sa njima i da ih motivišemo da završavaju osnovne, srednje škole i fakultete kako bi mogli da rade, da žive od svog rada, ali i da doprinose razvoju svoje zajednice. Ova deca su ista kao i sva druga deca, ali samo kroz obrazovanje mogu da počnu da rade i postanu korisni članovi društva, što je cilj svih nas – kazao je Terzić.

Sandra Joković, prva žena poslanica romske nacionalne manjine iz Kraljeva, akcija pod sloganom „Deca deci“ nastala je sa ciljem da se mališanima ulepšaju praznici simboličnim paketićima sa slanim i slatkim proizvodima:

Na zajedničku inicijativu, narodna poslanica Danijela Vujičić i ja, želele smo da obradujemo mališane uzrasta od jedne do deset godina. Deo sredstava donirala je opština Kosovska Mitrovica i trgovina „Verkos“ iz Kraljeva, čime je obezbeđeno 450 paketića. Od toga, 400 paketića je podeljeno u naseljima Romsko I i II, kao i Šator naselju, a preostalih 50 dobiće deca u ulici Vojvode Putnika i Boračkom naselju.

Narodna poslanica sa Kosova i Metohije Danijela Vujičić istakla je da sva deca u Srbiji imaju jednaka prava bez obzira na veru i nacionalnost.

Akcija „Deca deci“ pripomognuta je od strane opštine Kosovska Mitrovica, i ja sam lično učestvovala, ali i deca iz Velike Hoče, odnosno njihove mame, koje su našarale uskršnja jaja za svu decu koja će dobiti paketiće – rekla je Vujičić, dodajući da ovakve inicijative pokazuju da ne postoje građani drugog reda.

Predsednik Udruženja „Plavi cvet“ Nebojša Vujičić zahvalio se svim donatorima i lokalnoj samoupravi koja, kako je rekao, na pravi način pruža podršku pripadnicima romske zajednice u Kraljevu.

1 komentar za naslov “Vaskršnji paketići za mališane iz Romskog naselja

  1. Bože,humanitarni rad ..zar stvarno mislite da treba to da radite. Vi ste ti koji donose Zakone i sprovode ih. Zašto uzeli nadležnostiCrvenog krsta o organizacija koje se bave socijalnim i manjinskim pitanjima? Primitivna politila..

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *