Završava se bedem u Karađorđevoj: Trajna zaštita leve obale Ibra

Bedem dužine 750 metara u zaleđu gornjeg dela Karađorđeve ulice i postojeći bedem od 1.100 metara do „Starog Jasena“ – biće trajna zaštita kuća i privrednih objekata na levoj obali Ibra. Sledeće godine biće završen i poslednji deo nasipa u Žičkom polju

Kada je 2010. godine jedna kuća u Karađorđevoj ulici između Višeg suda i „Ženeve“ gotovo pala zbog klizišta, jer se obala urušila u Ibar, ondašnji predsednik države Boris Tadić je obišao to dvorište. Koliko me sećanje služi, sa vlasnicom kuće je usledio ovakav dijalog: „Ne razumem zašto su Vaši roditelji i komšije uopšte pravili kuće na pet metara od ivice?!“, a vlasnica je odgovorila: „Ali, predsedniče, kad sam ja bila dete, ovde je bilo 50 metara dvorišta!“

Stari Kraljevčani znaju da na području grada Ibar već decenijama polako „jede“ svoju levu obalu. Slučaj sa pomenutom kućom upalio je crvenu lampicu da nadležni u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“, u državi i u gradu Kraljevu shvate da je „skuplja dara nego mera“ i da treba osigurati levu obalu od daljeg podrivanja, jer je Karađorđeva ulica gusto naseljena.

Posle 11 godina možemo reći da su stambeni i poslovni objekti na levoj obali Ibra zaštićeni. Udruživanjem sredstava iz državnog budžeta preko JP „Srbijavode“ i iz gradskog budžeta izgrađena je najpre obaloutvrda u dužini od 1.105 metara od gradske plaže do „Starog jasena“, a ovih dana privodi se kraju i 750 metara obaloutvrde u zaleđu gornjeg dela Karađorđeve ulice, uzvodno od „Siđi do reke“. Nije zapostavljena ni desna obala reke, gde se Ibar nekada izlivao i ugrožavao bunare gradskog vodovoda. Zato se u rejonu Žičkog polja privodi kraju zemljani nasip.

Gradilište je danas obišao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić u pratnji Miloša Batala iz JP „Srbijavode“, šefa Radne jedinice u slivu Zapadne Morave, i Velizara Erca, direktora Vodoprivrednog preduzeća „Zapadna Morava“, koje je izvođač radova. Gradonačelnik je istakao bezbednosnu i sportsko-rekreativnu ulogu koju će imati ovaj bedem, čija je izgradnja počela prošle godine:

– Grad Kraljevo je u saradnji sa „Srbijavodama“ u prethodnih nekoliko godina uložio značajna sredstva kako bismo zaštitili kuće i privredne objekte u Žičkom polju i Karađorđeoj ulici. U ovom ciklusu smo zajedno uložili 24,5 miliona dinara u izgradnju bedema sa leve strane Ibra i 10,5 miliona u izgradnju bedema u Žičkom polju. Država, „Srbijavode“ i grad Kraljevo sarađuju da bismo izašli u susret meštanima Karađorđeve, Kovača i Žiče. Ovaj bedem ne samo da će mnogo značiti meštanima Karađorđeve kao obaloutvrda, već i svim Kraljevčanima koji žele da prošetaju pored Ibra. Dobili smo još jedno prelepo šetalište za građane Kraljeva i sve one koji dođu u naš grad – rekao je Predrag Terzić i najavio da će bedem biti osvetljen i opremljen mobilijarom uobičajenim za šetališta.

Prvi čovek „Srbijavoda“ na našem području Miloš Batalo je sa stručne strane pojasnio funkciju ove obaloutvrde:

Ovo je treća deonica obaloutvrde koja služi za „odbacivanje“ reke Ibar od visoke leve obale. Ugroženi su bili stambeni, privredni i infrastrukturni objekti duž Karađorđeve ulice i od 2010. smo krenuli sa  sufinansiranjem sa gradom Kraljevom. U sve tri deonice ugrađeno je više od 40.000 kubika kamena i više od 15.000 kvadrata kamene obloge u betonu, kao krajnji zaštitni sloj koji osigurava stabilnost i bezbednost. Objekat je projektovan tako da štiti od velike vode i sprečiće bočnu fluvijalnu eroziju, koja je izazivala erodiranje velikih kosina. Može se reći da je ovo sada trajna zaštitita celog poteza Ibra na gradskom području.

O zemljanom nasipu u Žičkom polju, u čiju izgradnju je u ovoj fazi uloženo 10,5 miliona dinara, Miloš Batalo je rekao da mu je prvenstveno svrha da spreči izlivanje Ibra i zaštiti izvorišta gradskog vodovoda. Poslednja deonica biće izgrađena sledeće godine i tada će nasip biti dug 5 kilometara od Žičke reke do Kovačkog potoka, odnosno ukupno 8 kilometara.

Direktor VP „Zapana Morava“ Velizar Erac kaže da je na obaloutvrdi duž Karađorđeve ispunjen plan i da je urađeno sve što je planirano za ovu godinu:

Ova obala je izuzetno strma, ruševna, sklona eroziji, jer voda negativno deluje u konkavnim krivinama i matica je usmerena ka obali. Glavni projekat za izvođenje radova je definisao tri kritične deonice, koje smo sanirali. Prve dve su duž 1.105 metara bedema od sportskih terena do „Starg Jasena“. Treća je od ušća Kovačkog potoka do restorana „AS“, odnosno do kraja visoke obale i to smo zaštitili sa ovih 750 metara obaloutvrde. Ovde je ugrađeno 17.000 kubika kamena, 1.300 kubika betona i 4.500 kubika prirodne mešavine šljunka i sada sledi još raščišćavanje gradilišta.

Na kraju, recimo da se jedan veliki posao na levoj obali Ibra posle 11 godina najzad privodi kraju. Žitelji više stotina kuća i stanova duž Karađorđeve mirnije će spavati. Ko je gradio sa dozvolom, ko bez dozvole, priča je za drugi tekst, ali bi najvažnije bilo zabraniti bilo kakvu novu gradnju na samoj trošnoj levoj obali Ibra.

Mi, ostali građani Kraljeva, dobili smo jedno zaista lepo šetalište. Do njega možete stići putem koji vodi do „Siđi do reke“ ili ako na kraju dvorišta Šumarske škole skrenete levo.  Još samo kad bi to šetalište bilo održavano kako treba… ali, o tom potom.

Ništa manje značajan nije nasip u Žičkom polju. Decenijama smo strahovali da li će izliveni Ibar prodreti u bunare gradskog vodovoda, pa je i ta muka je najzad okončana.

    Radmila Vesković

3 komentara za naslov “Završava se bedem u Karađorđevoj: Trajna zaštita leve obale Ibra

 1. Poštovani Ivane i Dragane,

  Pitala sam gradnačelnika da li je u planu izgradnja još nekog prilaza, nažalost – odgovrio je odrečno i ocenio da su dva kolska prilaza dovoljna.
  Međutim, moj je utisak da gradonačelnik, kao neko ko ne živi u našem kraju, nakon jednog-dva silaska na lokaciju nije stekao pravi uvid u dužinu i kondicionu zahtevnost oba ta prilaza. Moja je procena da bi jedna dobro argumentovana inicijativa iz Mesne zajednice usmerena ka gradonačelniku i nekadašnjoj “Direkciji”, ili potpisi poveće grupe građana naišli na razumevanje.
  Mada, moram priznati, za mnoge će, uključujući i mene, i korišćenje stepeništa biti ozbiljan poduhvat, jer je obala vrlo visoka. Ali u svakom slučaju kao građanka i novinarka podržaću inicijativu.
  Ovaj novi kej je lep i ima dobru energiju, kad čovek siđe dole, kao da je miljama udaljen od gužve, buke i stresa.

 2. Слажем се са Иваном. Сличан пропуст је био направљен и када је заборављено да се направи степениште код Главчићевог моста, али је то касније исправљено. Мислим да ће инвеститор прихватити ове добронамерне примедбе (ако му их неко пренесе) и повезати шеталиште поред Ибра са Карађорђевом улицом на одговарајући начин.

 3. Vrlo lepo, baš sam zadovoljan i idejom i ostvarenjem ideje, mada se činilo da nije išlo baš glatko, ako je uopšte rešen propblem sa onim delom gde se bedem prekida, valjda zbog nerešenih imovinskih problema i nagodbi. No, zanima me, ako neko zna da mi odgovori, hoće li biti nekog prolaza u vidu stepeništa do keja između “Siđi do reke” i Šumarske škole? Nema logike da pored svega što je dobro urađeno to ostane kao propust, a radi se o deonici od preko kilometar dužine na kojoj meštani Vojnog naselja nemaju pristup do Ibra. Mislim da bi najbolje bilo da se stepenište napravi tamo gde je sada pijaca, odnosno poligon za obuku, ili preko puta pošte. E, to bi bilo pravo rešenje posle kojeg bi se moglo reći da je posao urađen bez mane. Bez toga ostaje velika mrlja na čitavom projektu, a ne vidim razlog da nešto u ovom gradu ne bude urađeno kompletno, kvalitetno i na korost onima za koje je građeno, a ne da bude samo maketa ili lepa panorama za slikanje i sakupljanje političkih poena. Pozdrav.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *