Kampanja za kupovinu ginekološkog hidrauličnog stola za Dom zdravlja u Raški

Već nekoliko decenija ova ustanova ima na raspolaganju samo jedan ginekološki sto koji je visok i nema mogućnost prilagođavanja što je naročito otežavajuće za žene sa fizičkim invaliditetom

“Učinimo ginekološke preglede pristupačne svim ženama!”, slogan je pod kojim je početkom septembra pokrenuta javna kampanja za prikupljanje sredstava u zajednici (crowdfunding) za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za potrebe korisnica usluga Doma zdravlja u Raški. Kampanju je pokrenulo raščansko Udruženje osoba sa invaliditetom „Srna”, u partnerstvu sa Opštinom Raška i Fondacijom Catalyst.

U udruženju „Srna“ podsećaju da je sve veći broj žena koje obolevaju od raka grlića materice, iako statistika ukazuje da je ova bolest izlečiva u 95% slučajeva, ako se otkrije na vreme, tokom redovnih ginekoloških pregleda. Kroz svoje aktivnosti u Raškom okrugu, udruženje osoba sa invaliditetom “Srna” ukazuje na problem zdravstvene zaštite, koja nije podjednako dostupna svim ženama.

Dom zdravlja u Raši već nekoliko decenija ima na raspolaganju samo jedan ginekološki sto koji je veoma visok i nema mogućnost prilagođavanja što je naročito otežavajuće za žene sa fizičkim invaliditetom. Kako bi sve žene iz Raške i okoline imale mogućnost za pristupačan ginekološki pregled, pokrenuta je kampanju za nabavku novog hidrualičnog ginekološkog stola.

Hidraulični sto omogućuje hidraulično podizanje i spuštanje na visinu koja odgovara ženama sa invaliditetom, ali i trudnicama, starijim i polupokretnim ženama. Nov sto će omogućiti lakši pregled za sve žene, bez obzira na njihove godine, fizičko i zdravstveno stanje. Pored neophodnih sredstava, korz ovu kampanju želimo da podstaknemo naše sugrađanke na redovne preglede i tako unapredimo reproduktivno zdravlje naših majki, sestara, kćerki, baka, drugarica i koleginica, ističu u udruženju „Srna“.

Hidraulični sto sa uračunatom cenom dostave, ugradnje, servisa i rezervnih delova košta nešto manje od 1,2 miliona dinara.

Svi koji žele da podrže ovu kamopanju to mogu da urade preko platforme Donacije.rs: https://www.donacije.rs/projekat/novi-ginekoloski-sto/

i/ili na tekući račun udruženja osoba sa invaliditetom “Srna” iz Raške

SVRHA UPLATE: Donacija za kampanju “Učinimo ginekološke preglede pristupačne svim ženama!”

1 komentar za naslov “Kampanja za kupovinu ginekološkog hidrauličnog stola za Dom zdravlja u Raški

  1. Samo žive od donacija! Molim vas da izjednačite privatnu praksu sa ovom partijskom institucijom kako bi bar malo napredovali ..

Comments are closed.