Raška: Učenici učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada u svojim školama, da izaberu predloge za realizaciju, a oni sa najviše glasova biće razmatrani za uključivanje u budžet za 2022.

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opština Raška omogućili su učenicima srednjih škola da učestvuju u javnoj raspravi o budžetu opštine. Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati opštinskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet opštine za 2022. godinu. Osim raških srednjih škola, učenici ukupno 40 škola iz osam lokalnih samouprava – Sremske Mitrovice, Kragujevca, Novog Pazara, Sombora, Mionice, Dimitrovgrada, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu – će biti neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23,000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama – istakla je DŽeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić ocenio je da je veoma važno učešće građana u procesima izrade planova i programa koji direktno utiču na njihove potrebe i okruženje.

Aktivan odnos građana prema svim pitanjiva važnim za lokalnu zejednicu predstavlja jedan od principa dobrog upravljanja. Želimo da budemo transparentni i da čujemo glas mladih ljudi, njihove predloge, ideje i stavove, jer se odluke i promene tiču njihove budućnosti. Na taj način razvijamo duh zajedništva i želje da živimo u uređenijoj i lepšoj sredini. Posebno je bitno da su nove forme konsultacija prilagođene mladima koji već jesu ili tek treba da postanu aktivni članovi lokalnih zajednica – istakao je Rakitić.

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19.000 učenika.

U prethodnim godinama, na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola učesnica, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019. i 2020. godinu opredelile sredstva za realizaciju izabranih projekata za više od 17.5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika.