U Raški 208 korisnika dobilo sredstva za unapređenje enegetske efikasnosti

Raška je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji u kojima je realizacija ovogodišnjeg Programa energetske efikasnosti pri samom kraju, a za proleće je najavljen i novi konkurs koji će opština finansirati čak i ako ne bude pomoći Ministarstva rudarstva i energetiku

U Domu kulture u Raški dodeljeni su ugovori za realizaciju mera energetske efikasnosti. Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike opštine Raška je dobila pet miliona dinara za sprovođenje mera energetske efikasnosti. Iz lokalnog budžeta izdvojeno je najpre 10 miliona dinara, a nakon iskazanog velikog interesovanja građana, opredeljena su još dva miliona dinara za sufinansiranje tri mere.

Zainteresovani su mogli da konkurišu

– za ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova

– za nabavku i ugradnju prozora i spoljnih vrata sa pratećim građevinskim radovima i

– za nabavku i instalaciju kotlova/peći na bio masu.

Potpisivanje ugovora za unapređenje energetske efikasnosti

Konkursna procedura je sprovedena u predviđenom roku, a sredstva za unapređenje energetske efikasnosti dobilo je 208 korisnika (205 građana, vlasnika porodičnih kuća i stanova, kao i tri stambene zajednice. 

Predsednik opštine Ignjat Rakitić s ponosom je istakao da je Raška, po raspisivanju konkursa Ministarstva energetike, reagovala među prvima, mnogo pre nekih razvijenijih gradova i opština:

Kod nekih su konkursne procedure tek sada u toku, a mi smo čitav proces manje-više završili. Izdvojili smo 10 miliona dinara iz lokalnog budžeta, a zbog velikog interesovanja građana – još dva miliona dinara, kako bismo zadovoljili želju zainteresovanih građane opštine Raška da odradimo zajednički ovaj projekat među prvima u Srbiji, ako ne i prvi u Srbiji od svih opština.

Rakitić je dodao da će za sve one koji ne budu stigli da odrade svu papirologiju u toku ove godine, biti „produžetka roka“, biti najverovatnije – na proleće naredne godine.

Planiramo to i bez obzira da li će Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojiti sredstva za ovu svrhu naredne godine, mi kao lkokalna samouprava – hoćemo. Prenesite tu dobru vest svojim komšijama i prijateljima – zamolio je korisnike sredstava predsednik opštine Raška.

Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška

On je potpisivanje ugovora iskoristio da najavi da Raška kod istog ministartsva konkuriše za sredstva za projektovanje i učestvovanje u povećanju energetske efikasnosti i proizvodnju zelene energije korišćenjem solarnih panela za šta bi iz lokalnog i budžeta resornog ministarstva trebalo da bude izdvojeno – po pet miliona dinara.

  M. M. D.