Drugari za Manojla i Mateu

Malo više upornosti i truda i ono što se činilo beznadežnim, može postati uspeh: ovako deca koja će sutra prodavati igračke na Trgu srpskih ratnika kako bi pomogla dečacima kojima je pomoć potrebna, pozivaju i odrasle na humanost

Na Trgu srpskih ratnika (kod „Autentika“) sutra (nedelja, 5. septembar) tačno u podne – uočićete humanitarni štand. Pozivamo vas da se priključite akciji koju zajedno organizuju nekoliko odraslih Kraljevčana koji se bave humanitarnim radom i najmlađi kraljevački humanitarci koji su se već dokazali kroz nekoliko sličnih akcija.

Akciju su nazvali „Drugari za drugare“, jer je u pitanju prikupljanje sredstava za dvojicu dečaka, Manojla Kujovića i Mateu Stojkovića, kojima je pomoć hitno potrebna.

Humanitarni štand deca organizuju uz nasu pomoć nas velikih, a svi zajedno pozivamo male drugare, ali i sve ostale građane na sokić, krem bananice, možda će se tu naći i biti neki bedž – kažu organizatori ove humanitarne akcije.

Na društvenim mrežama pojavio se i video kojim mala humanitarka Mila Stanković poziva drugare da sutra svrate na Trg srpskih ratnika gde će moći da kupe neku od polovnih igračaka, a sav prikupljeni novac biće usmeren za pomoć bolesnim mališanima.

Trinaestogodišnji Matea Stojković iz Žiče ima cerebralnu paralizu, do sada je imao desetak hirurških intervencija, uspeo samostalno da prohoda, ali ga i dalje očekuju brojne intervencije, banjska lečenja i tretmani.

Jer, čim je rođen, Matei su uočeni deformiteti i anomalije na obe šake i na stopalima. Dijagnostifikovana mu je cerebralna paraliza, bilateralni Perisilvijev sindrom. Ima usporen psihomotorni razvoj, nezrelost orofacijalne regije, neizdifengnciranu praksiju govornog glasa, denticiju, salivaciju. Grafomotorika mu je nezrela.

Matea ima problem sa gutanjem i žvakanjem. Imao je do sada desetak hiruških intervencija stopala i šaka. Primetno je veliko poboljšanje kod Matee, ali i dalje bi trebalo raditi na poboljšanju njegovog zdravlja. Matea je pozitivno i vedro dete i uspeo je svojom voljom i trudom da samostalno prohoda.

Lekari ističu da će u budućnosti biti još hiruških intervencija, rehabilitacija u banjskim uslovima, rada sa fizioterapeutom, logopedsko-defektološkim tretmanima i radom na motorici. Sredstva u mu neophodna ii za operaciju vilice.

Manojlo Kujović je osmogodišnji dečak koji boluje od retke genetske bolesti – tuberozne skleroze, koja izaziva benigne tumore i povećava rizik od pojave zloćudnh tumora u različitim organskim sistemima i teške epileptične napade.

Za Mateino i Manojlovo srećnije detinjstvo i bolje sutra! Budimo humani!