JKP „Putevi“ Kraljevo: Angažovali smo sve što imamo

„Dežurne ekipe intervenisale su tokom noći na teritoriji grada i prigradskih naselja, od jutros su sve ekipe na terenu; nadam se da ćemo do kraja dana sve očistiti, ali brine najava niskih temperatura“, kaže direktor ovog preduzeća Mirko Vuković

Prema podacima Republičkog hidrometorološkog zavoda, u Kraljevu trenutno ima 35 cenitmetara snega, koji je napadao tokom noći. Uživanje u snežnim prizorima, ipak, ometaju otežano funkcionisanje saobraćaja, neočišćeni trotoari, bljuzgavica.

– Očišćene su saobraćajnice koje su delovi državnih puteva kroz Kraljevo, ulice u gradu su prohodne, ali građani treba da znaju šta su, kad je čišćenje snega u pitanju, obaveze JKP „Putevi“ Kraljevo – kaže direktor ovog preduzeća Mirko Vuković.

Prema njegovim rečima, njihove ekipe su tokom prošle noći intervenisale na teritoriji Kraljeva i prigradskih naselja, a od jutros su sve raspoložive ekipe na terenu.

– Angažovali smo sve što imamo i nadam se da ćemo do kraja dana sve očistiti. Ne možemo da očistimo nekategorisane puteve koji nisu u našoj nadležnosti, osim u slučaju da Štab za vanredne situacije ne proglasi vanrednu situaciju na celoj ili na delu teritorije grada Kraljeva – pojašnjava Vuković.

Kako je ocenio, verovatnija je opcija da Gradsko veće donese odluku o raspodeli nafte po mesnim zajednicama kako bi meštani sami mogli da se organizuju da čiste nekategorisane seoske puteve. JKP „Putevi“ Kraljevo trenutno imaju devet ekipa na terenu (sedam u kraljevu i okolini i dve na Rudnu).

– Jedna ekipa je otišla na čišćenje oko Opšte bolnice „Studenica“ i Doma zdravlja, jer je taj prostor prioritet, zbog kovid bolnice i pristupa Službi hitne pomoći. Druga ekipa je na potezu Bukovica – Dedevci – Lazac, treća je na potezu Adrani – Jabučar – Adrani – Mrsać – Cvetke – Lađevci – Tavnik. Četvrta ekipa je na putu Kamidžora – Sirča – Popovići. Ista ekipa kasnije ide za Gledić, potom ka Godačici, a onda ide i na intervenciju u Miločaju. Peta ekipa otišla je na Bunjačko Brdo, a potom ide na potez Konarevo – Verigova Bara – Bogutovac – Stanča. Šesta ekipa je po gradu, posipaju so tamo gde je potrebno, a zatim će da bude na potezu Ribnica – Žiča. Sedma ekipa je u Grdici, odnosno na delu Grdičke kose prema mostu u Oplanicima. Dve ekipe su na Rudnu, jedna je na potezu Rudno – Studenica, a druga radi na relaciji Rudno – Bzovik – detaljno pojašnjava Vuković.

Na pitanje ima li na teritoriji koju održava ovo preduzeće neprohodnih puteva, Vuković odgovara da, za sada, nema informacija, odnosno da nije bilo poziva i dojava sa terena da je neki putni pravac neprohodan, ali da brinu najave niskih temperatura od sredine ove sedmice.

– Sneg je visine da može da se prođe vozilima, a sve naše ekipe su na terenu i očekujem da ćemo sve glavne putne pravce koji se odnose na prvi i drugi prioritet očistiti tokom dana nove padavine. Prema meteorolškim prognozama na koje se oslanjamo,  sneg bi danas trebalo danas da prestane da pada, eventualno će sutra biti manjih padavina, ali je posebno zabrinjavajuće što se od srede-četvrtka najavljuju jako nisko temperature do čak minus 10 stepeni. Moraćemo dobro da se potrudimo da sve očistimo do tada kako ne bismo došli u situaciju da nam zaleđen sneg bude na kolovozima – upozorava naš sagovornik.

On je podsetio da je čišćenje trotoara u pešačkim zonama u gradu i trotoara na mostovima – odgovornost JKP Čistoća, ali da je čišćenje trotoara ispred ulaza u kuće, stambene zgrade, poslovne objekte i lokale – odgovornost stanara, odnosno vlasnika ili zakupaca poslovnih i ugostiteljskih objekata i trgovina.

OPREZNO ISPOD STABALA

Delovi nekoliko stabala na Gradskom keju odlomili su se i pali na šetalište, pa treba biti oprezan prilikom prolaska stazom, jer je sneg težak, a grane se, pod tom težinom, lome i padaju.

Ova fotografija zabeležena je sinoć, kada je jedan stub rasvete, najverovatnije, polomio neki deo odlomljenog stabla

Polomljen stub javne rasvete na Gradskom keju

Na donjoj fotografiji je stablo, u neposrednoj blizini drveta zapisa, koje se nalazi u parku pored Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“.

Stablo nije izdržalo, već se – prepolovilo

 M. M. D.