Kalendarski – stiže nam zima

Na severnoj polulopti zemljine kugle, danas u 11 časova i dva minuta – počinje zima, na južnoj – leto, a prognoza Republičkog hidro-meteorološkog saveza otkriva kakva bi zima mogla da nam bude

Za nešto manje od sat vremena stiže nam kalendarska zima – tačno u 11.02. Zima stiže stanovnicima severne polulopte zemljine kugle, a za one na južnoj polulopti naše planete počinje – leto.

Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Srbiji će danas biti oblačno i uglavnom suvo vreme.

Korisnike Interneta na početak zime na severnoj polulopti podseća i globalni pretraživač Gugl animacijom na svojoj ulaznoj stranici.

Prema prognozi RHMZ, pre podne u nižim predelima, po kotlinama i dolinama reka, danas će biti magle ili niske oblačnosti, a tokom dana umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo.

Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od -1 do 4 stepeni, najviša od 4 do 10.

Do četvrtka umereno i potpuno oblačno i toplije s dnevnim temperaturama oko i iznad proseka, a ponegde slaba kiša. U petak jače naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snegom, prvo na severu i zapadu.

Za vikend oblačno, u nižim predelima sa mešovitim padavinama – kišom, susnežicom i snegom, a na planinama sa snegom.

Prognoza RHMZ po mesecima:

DECEMBAR 2020:

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom decembra u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

JANUAR 2021:

U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini blaži i prosečno vlažan januar. Mogući umereni mrazevi u trećoj dekadi januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru u većem delu Srbije biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

FEBRUAR 2021: Blaži i malo suvlji

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

MART 2021: Prosečno hladan

Moguća pojava umerenih mrazeva. Manje padavina, ipak mesečna količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.