Kraljevo: Završena grejna sezona

Kraljevačka „Toplana“ i zvanično je završila grejnu sezonu 2020-2021. U ovom preduzeću kažu da je protekla bez ikakvih značajnijih problema i bez prekida u snabdevanju toplotnom energijom

            I u ovaj maj, a to je, podsećamo, već treći prolećni mesec, ušli smo sa toplim radijatorima, uključenim TA pećima i ložeći individualne kotlove i šporete. Za JEP „Toplana“ 3. maja je zvanično završena grejna sezona, jer tako propisuje gradska Odluka  o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

            – Kotlovi su ugašeni 3. maja i nadam se da se neće dogoditi nikakvo iznenađenje koje bi nas nateralo da ih ponovo pokrećemo. To se do sada dogodilo samo jednom, pre dve godine, 6. maja 2019. Ipak, sada vremenska prognoza ne najavljuje nikakva drastična zahlađenja – kaže direktor „Toplane“ Dragan Arsenijević.

            Podsećamo, prema pomenutoj odluci, grejna sezona traje do 15. aprila, a produžava se najduže do 3. maja „u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana RHMZ prognozira srednju dnevnu temperaturu 12°C ili nižu“. Ovakvi uslovi teško da će se pojaviti do jeseni, tako da će u jutarnjim i večernjim satima u mnogim stanovima „podložiti“ grejalice.

            U „Toplani“ su u mislima već u narednoj sezoni. Najveća novina biće nova kotlarnica „Zelena Gora“, koja će biti na gas:

            – U fazi smo projektovanja i dobijanja dozvola. Očekujem da ćemo u junu završiti sve te predradnje i da početkom jula raspišemo tender za izgradnju nove kotlarnice „Zelengora“. U narednoj grejnoj sezoni sve naše kotlarnice radiće na gas, koji je ekološki najčistiji energent – kaže Dragan Arsenijević.

            Iz gradskog budžeta JEP „Toplana“ će ove godine dobiti subvenciju od 18 miliona dinara, a najveći deo biće uložen upravo u novu kotlarnicu.

Na početku grejne sezone objavili smo intervju sa direktorom JEP „Toplana“ Draganom Arsenijevićem, u kome smo razgovarali o tome zašto Kraljevčani ne plaćaju grejanje po potrošnji, ko plaća gubitke toplotne energije, koliko korisnika je napustilo grejanje preko „Toplane“, zašta koriste li subvencije iz gradskog budžeta… Intervju možete pročitati na ovom LINKU.

R.V.

foto/ilustracija: Claudio Schwarz | @purzlbaum, Unsplash

1 komentar za naslov “Kraljevo: Završena grejna sezona

Comments are closed.