Moguće otvaranje tržnih centara i povratak đaka u škole

U Republičkom kriznom štabu za borbu protiv kovida smatra da je zdravstvena situacija još uvek vanredna, ali da ima poboljšanja, što bi moglo da omogući da 12. aprila tržni centri ponovo budu otvoreni, a da se od 19. aprila učenici vrate u škole

Nakon današnje sednice Kriznog štaba, član Republičkog kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izneo je mišljenje da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije, za mesec i po dana može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Prema njegovim rečima, uočava se blaga tendencija smanjenja broja novozaraženih, pri čemu se odnos između prijema i otpusta pacijenata kreće polako u korist otpusta, te se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

Kovid bolnice su i dalje pune i pod velikim su opterećenjem, ali ako bi se nastavila dinamika od poslednja dva-tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da se neke od mera popuste – objasnio je Tiodorović.

Kako je najavio, to se odnosi na mogućnost da tržni centri mogu da počnu da rade od ponedeljka – 12. aprila (do sada su mogli da rade samo tržni centri u čije radnje se ulazilo spolja). Bašte ugostiteljskih objekata radiće i dalje, ali ostaju zatvoreni njihovi delovi uzatvorenom prostoru.

Prema oceni Tiodorovića, vreme je i da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene o mogućim žarištima, pa bi od 19. aprila škole počele da funkcionišu po sistemu koji je važio na početku aktuelne školske godine. Akcenat je, dodao je, i dalje na poštovanju propisanih mera – nošenju maski, fizičkoj distanci i dezinfekciji.

M. M. D.