Novi konkurs za grantove za mikro i male biznise

U Kraljevu će organizacija Help i lokalna samouprava omogućiti podršku za najmanje još 20 mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra i to za zanatske i uslužne delatnosti

Organizacija Help i Grad Kraljevo započinju informativnu kampanju u okviru programa „Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ 2021-2022. godine tokom koje je otvoren konkurs za prijavljivanje za grant u opremi, prosečne vrednosti 2.400,00 evra.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronske prijave koja se nalazi na veb-sajtu Helpa na adresi: www.help-serbia.org.rs i aktivna je od danas sa rokom za prijavu najkasnije do 16. avgusta 2021. godine. U prelaznom periodu ove digitalne transformacije, prijavni formulari biće dostupni i u svom fizičkom obliku, i moguće ih je preuzeti u Helpovoj kancelariji radnim danima od 10 do 15 časova.

Ugovorom o saradnji sa Gradom Kraljevom, koji je potpisan 23. juna ove godine, omogućena je podrška za najmanje još 20 mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra i to za zanatske i uslužne delatnosti. Pored toga, podržanim korisnicima biće pružena mentorska i savetodavna pomoć u procesu osnivanja i/ili proširivanja poslovne delatnosti, poslovne i stručne obuke zajedničkim delovanjem lokalnih partnera. Ukupna planirana vrednost direktnih troškova opreme za 20 korisnika je 48.000 evra. Ovaj iznos GU Kraljevo sufinansira sredstvima od 35 procenata, odnosno 16.800 evra.

Fokus ovog regionalnog programa u Srbiji je na ekonomskom osnaživanju lokalnog stanovništva i to u gradovima Kraljevo i Niš, gde će biti podržano po 20 mikro i malih biznisa, dok će ih u Leskovcu biti podržano 40. Opšti cilj programa je stvaranje mehanizama i mreža za osnaživanje marginalizovanih grupa, uključujući mere oporavka od krize izazvane COVID-19 pandemijom, i fasilitacija socijalne inkluzije.

Zahvaljujući donatorskoj podršci, Help je u Kraljevu, od 2002. do kraja 2020. godine podržao 694 porodice u ostvarivanju ekonomske samostalnosti i osnaživanja. Poboljšanje uslova stanovanja omogućeno je za više od 200 porodica. Realizovano je više desetina programa hitne humanitarne pomoći od raspodele higijenskih i prehrambenih artikala, ogrevnog drveta, do intervencija u vanrednim situacijama (zemljotresa i poplava) u saradnji sa lokalnim i nacionalnim strukturama. Helpova podrška na teritoriji Kraljeva od 2002. do kraja prošle godine iznosila je nešto više od  3.5 miliona evra – ističe Dragomir Spasić, vođa Helpovog tima u Kraljevu.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *