Od danas prijava za srednje specijalizovane škole (VIDEO)

Prijava za polaganje prijemnog ispita za srednje škole Umetničku i Muzičku, kao i za pet specijalizovanih odeljenja kraljevačke Gimnazije trajaće od 12. do 15. juna i može se obaviti onlajn ili lično. Prijemni ispiti biće početkom maja

            Učenici osmog razreda koji smatraju da su naročito nadareni za likovnu ili muzičku umetnost, za prirodne ili društvene nauke, od danas (ponedeljak 12. april) do četvrtka 15. aprila mogu se onlajn prijaviti za polaganje prijemnog ispita za neku od specijalizovanih srednjih škola ili odeljenja. Prijavljivanje se može obaviti onlajn preko portala Ministarstva prosvete Moja srednja škola ili sa ovog linka mogu preuzeti obrazac za prijavu i lično ga odneti u školu.

            Kraljevačkim talentovanim osmacima na raspolaganju su ove specijalizovane škole i odeljenja:

Umetnička škola  – sa tri smera: likovni tehničar, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda i tehničar dizajna grafike;

Gimnazija – sa specijalizovanim odeljenjima ka i prethodnih godina za matematiku, jezike i IT, a od ove godine postoji i odeljenje sprtske gimnazije, kao i jedno specijalizovano odeljenje za učenike nadarene za istoriju i geografiju.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ sa tri smera: muzički izvođač klasične muzike, izvođač srpskog tradicionalnog pevanja i sviranja i muzički saradnik.

Prijemni ispiti za specijalizovane škole polagaće se od 7. do 16. maja.

Načelnica Školske uprave za Raški okrug Bojana Marinković skreće pažnju učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima da je ovih dana objavljen i Konkurs za upis u srednje škole za 2021/22. na nivou cele Srbije, pa time i za Kraljevo.

Pogledajte celu njenu VIDEO izjavu:

Koje škole u koji smerovi su na raspolaganju sadašnjim osmacima možete naći na ovom linku, a Bojana Marinković kaže da će na području Kraljeva nema nekih većih izmena:

Kod nas u Kraljevu nema neke znatne razlike u odnosu na prošlu godinu. Imamo 105 učenika manje u osmom razredu nego prethodne godine, tako da nije bilo povećanja broja odeljenja, naprotiv, imamo jedno odeljenje manje u Poljoprivrednoj školi i jedno manje u Mašinskoj.

            Nova odeljenja su dva pomenuta specijalizovana u Gimnaziji, za decu nadarenu za sport i za istoriju i geografiju, a u Šumarskoj školi novo je odeljenje trogodišnje škole za rasadničara. Veoma je važno za ovu školsku godinu da će se dosta raditi po dualu. Tako u Mašinskoj imamo dva profila: modni krojač i bravar, u Elektro-saobraćajnoj elektromonter, u Ekonomskoj zanimanje trgovac, u Poljoprivrednoj pekar i jedno odeljenje u Šumarskoj školi.

            Načelnica Školske uprave kaže da ove godine osmi razred u Kraljevu završava 1.198 učenika, što je za 105 manje nego prethodne godine, tako da u srednjim školama ima mesta za sve. Učenicima poručuje da bi trebalo da što bolje spreme završni ispit i da poboljšaju uspeh do kraja školske godine da bi mogli da upišu željenu srednju školu.

R.V.

1 komentar za naslov “Od danas prijava za srednje specijalizovane škole (VIDEO)

Comments are closed.