Od danas u Kraljevu na snazi novi/stari red vožnje

Počelo je drugo polugodište, ugostiteljski objekti rade do 20 časova, pa su se stekli uslovi da prevoznik vrati red vožnje koji je bio na snazi pre 5. decembra, kada su sve škole prešle na onlajn nastavu, ocenjeno je na sednici Gradskog veća

Nakon što su 5. decembra prošle godine sve škole u Srbiji prešle na onlajn nastavu, a zbog pooštravanje epidemioloških mera rad ugostiteljskih objekata bio ograničen na 18 časova, na teritoriji Kraljeva redukovan je gradski i prigradski javni prevoz. Danas je počelo drugo polugodište, a u međuvremenu je i rad ugostiteljskih objekata produžen na 20 časova, pa su se članovi Gradskog veća danas saglasili oko izmena obima gradskog i prigradskog prevoza putnika koji važi sve dok traju mere propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida. Tako će red voženje od danas biti isti kao onaj koji bio na snazi do 5. decembra 2020.

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojeni su izveštaj za prošlu i plan rada Štaba za vanredne situacije za ovu godinu. Štab za vanredne situacije u Kraljevu prošle godine je imao 87 sedica, od kojih je samo jedna bila redova, a 86 vanrednih. Čak 80 sednica održano je elektronski, a na njima je  doneto ukupno 145 akata. Većina aktivnosti jeste realizovana, ali dinamika nije bila u skladu sa planom rada.

Krajem juna bila je proglašena vanredna situacija i zbog elementarnih nepogoda izazvanih kišama i bujičnim vodama. Nepoštovanje dinamike utvrđene planom uzrokovano je, kako se ocenjuje u izveštaju, dešavanjima izazvanim epidemijom i elementarnim nepogodama, ali i nemogućnošću da se planirane sednice zakažu.

Današnja sednica Gradskog veća

Ipak, ono po čemu će se pamtiti 2020. je epidemija kovida, navodi se u izveštaju Štaba: za razliku od prvog talasa, kada je bilo uvedeno vanredno stanje na teritoriji cele države, u drugom talasu je mogućnost odlučivanja, odnosno preduzimanja i dodatnih mera (osim onih koje su propisane od strane nadležnih republičkih institucija) data lokalnim samoupravama. U trećem talasu se prešlo na ličnu odgovornost, odnosno na preduzimanje neophodnih mera od strane svakog pojedinca i subjekta pojedinačno.

Plan rada Štaba za ovu godinu sadrži sažete zadatke i aktivnosti koje su planirane za 2021. Dinamika i obim planiranih aktivnosti, konstatuje se, kao i prošle godine, umnogome će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije, pa će aktivnosti biti njoj prilagođene, ali posebna pažnja će biti posvećena servisiranju potreba zdravstvenog sistema. Ove potrebe, opisuje se u planu, u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju u nekim trenucima mogu biti izuzetno zahtevne: od obezbeđivanja posebnih prostornih uslova, preko obezbeđivanja opreme za funkcionisanje, do obezbeđivanja podrške u smislu ljudstva, odnosno stručnog medicinskog i nemedicinskog kadra. U svakom slučaju, itiče ovaj plan:  krajnji cilj je podizanje svesti stanovništva značaju o civilne zaštite i preventivnih mera.

Kraljevački većnici doneli su danas i Rešenje o korišćenju sredstava u iznosu od četiri miliona dinara za sprovođenje aktivnosti iz oblasti društvene brige za javno zdravlje. Ova dotacija koristiće se po zahtevu Doma zdravlja Kraljevo za potrebe finansiranje zarada tri zaposlena (doktora stomatologije i dva administrativna radnika), troškove zakupa četiri ambulante i utroška električne energije u ambulanti u Mataruškoj Banji. Sredstva će se koristiti sukcesivno po dostavljenim zahtevima Doma zdravlja za iznos mesečnih obaveza za navedene potrebe

Na današnjoj sednici Gradskog veća razmatrane su i žalbe građana i zahtevi preduzetnika.

     M. M. D.

2 komentara za naslov “Od danas u Kraljevu na snazi novi/stari red vožnje

  1. Koji stari red voznje,ovaj Kavim je sramota grada sta radi sa nama,gde mu je linija djackog polaska u 1 i 20h iz grada i nazad kraljevo buban,mudro ukinuo,dal za tu liniju uzima pare iz naseg budzeta,a isti taj budzet mi punimo porezima. Ima tu jos linija kojih ne dostaju. Sremota

  2. Кад се каже РЕД ВОЖЊЕ, то подразумева да исти буде истакнут на аутобуским стајалиштима. А главна аутобуска станица је до те мере запуштена, да то нема ни у подсахарској Африци.

Comments are closed.