Sanacija klizišta u Progorelici

Na Ibarskoj magistrali u Progorelici počela je sanacija klizišta, zbog čega se saobraćaj odvija naizmenično

            Na samom ulasku u Ibarsku klisuru u Progorelici prošle nedelje je počela sanacija klizišta, koje je ugrožavalo Ibarsku magistralu, pa samim tim i putnike na relaciji Kraljevo – Ušće i dalje ka jugu.

            Kako smo zabeležili na licu mesta, u toku je izgradnja armirane potporne grede u dužini od 80 metara ispod leve saobraćajne trake, gledajući od Kraljeva. Nakon toga biće saniran asfalt na ovoj deonici, na kome se sada mogu videti pukotine izazvane klizištem.

            Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da je rok za završetak radova tek kraj godine, 31. decembar. Saobraćaj se za sada odvija naizmenično i regulisan je svetlosnom signalizacijom. Zbog toga je potrebna dodatna opreznost u vožnji – radovi na putu kao i semafor koji reguliše saobraćaj najavljeni su saobraćajnim znacima, ali u tom delu Ibarske magistrale već počinju krivine, tako da pojava semafora može da iznenadi onog ko prebrzo vozi.

            Podsećamo da na deonici Ibarske magistrale od Kraljeva do Ušća ima dosta klizišta, a najveće je pre 15-ak godina bilo na Dobrim Stranama i tada je sa dosta muke sanirano. Marta 2018. godine u Pivnicama, između Bogutovca i Magliča, saobraćaj je bio više časova u prekidu jer se na obe kolovozne trake sručio deo brda, a manji odroni su svakodnevnica, naročito kad su obilnije padavine.

R.V.