Za buduće prvake: Lekarski pregled pre upisa i zakazivanja testiranja

U školskom kalendaru ovih dana je sve više događaja. Tako je u toku upis učenika u prvi razdred osnovne škole, koji se obavlja preko portala eUprave i koji je ove godine proširio usluge u odnosu na prethodnu

Tako sada škola pribavlja izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, o pohađanju pripremnog predškolskog programa i o obavljenom lekarskom pregledu.

            Međutim, iz tehničkih razloga pojavio se problem oko toga da škole od domova zdravlja elektronskim putem preuzmu uverenje o obavljenom lekarskom pregledu.

            Tim povodom načelnica Školske uprave u Kraljevu Bojana Marinković u današnjem razgovoru sa novinarima je istakla da je neophodno da roditelji prvo odvedu dete na lekarski pregled, a da će škola lekarsko uverenje pribaviti kada to bude tehnički moguće:

Bojana Marinković, načelnica Školske uprave Kraljevo

            – Upis se isključivo vrši preko portala eUprave, jedino što se sada javio problem što škole ne mogu da preuzmu zdravstveno uverenje od doma zdravlja. Važno je da roditelji pre upisa obave pregled deteta kod izabranog lekara. Škola će prilikom uspostavljanja komunikacije sa domom zdravlja preko eUprave moći da preuzme lekarsko uverenje I kasnije, kada tehnički uslovi to dozvole. Nema razloga za brigu, svaki učenik će biti upisan, svejedno da li u aprilu, maju ili junu… U Kraljevu nažalost svake godine imamo sve manji broj prvaka, sada ih je oko 950, što ne znači da ih do 1. septembra neće biti više, jer se slično događalo i prethodnih godina – kazala je Bojana Marinković.

Na ovom LINKU možete pročitati naš tekst sa opširnijim uputstvom za upis u prvi razred, kao i sa linkom ka eUpravi.

R.V