Atletski stadion: završeno 90% radova (VIDEO)

8. septembar 2020.

Kada će stadion konačno biti otvoren, ko će njime upravljati i ko će moći da ga koristi, samo su neka od pitanja na koja odgovara Aleksandar Nestorović, direktor kraljevačkog JP za upravljanje građevinskim zemljištem

Na Atletskom stadionu u Kraljevu najzad se zacrvenela tartan staza! Ovaj sportski objekat posle dve godine rekonstrukcije, i probijanja više rokova, sada zaista liči na atletski stadion. Svi građevinski radovi biće završeni u narednih mesec dana, a u funkciju će biti pušten kada dobije upotrebne dozvole i kada bude osmišljena organizacija njegovog korišćenja. Ovo je za kraljevački portal “Krug” danas rekao Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo.

Pogledajte kao atletski stadion u Kraljevu trenutno izgleda:

https://youtu.be/V6K8jDm8YUM

Sadašnje stanje

Zahvaljujući Nestoroviću, danas sam imala priliku da prošetam po tartan stazi. Doduše, vrlo kratko, ali dovoljno i da shvatim i da osetim zašto je toliko važna atletičarima. Tanki površinski sloj je mekan i vrlo je prijatno hodati, jer deluje kao amortizer za stopala i zglobove. Staza je nedavno i propisno iscrtana i kompletno ima licencu za zvanična međunarodna takmičenja, kaže Nestorović:

Neupućeni ljudi su se čudili što su nam stazu obeležavali stranci. Međutim, ne samo kvalitet materijala i izrade tartan staze, nego i obeležavanje podležu licenciranju i ta firma ima sertifikat IAAF-a, glavne međunarodne atletske organizacije. Ima gradova u Srbiji koji su to izbegli, ali na kraju nisu dobili stazu od  tačno 400 metara i ne mogu imati veća međunarodna takmičenja.

Prema proceni Aleksandra Nestorovića, urađeno je oko 90% građevinskih radova. Predstoji još:

– hidroizolacija tribina,

– plafoni u podtribinskom delu,

– obloga za novinarski deo tribina, od perforiranog lima, sa sportskim motivima.

Onda će ovaj stadion izgledati onako kako to Kraljevo zaslužuje! Imaćemo prelep objekat na ulazu u grad. Svako iz sveta atletike ko je video stadion, kao i ovu prelepu lokaciju na kojoj se nalazi, bio je oduševljen – kaže Nestorović.

Na opasku da je travnati deo pomalo osvojio korov, Nestorović kaže da je proletos posađena kultivisana sorta trave, ali da je zbog velikih kiša ovog leta korov bujao. Zato će najesen trava biti dosejana.          

Pogled unapred

Aleksandar Nestorović precizira da je Atletski stadion vlasništvo grada Kraljeva, da će kao i svi gradski sportski objekti biti dat na upravljanje Sportskom centru, a onda SC, možda u saradnji sa Sportskim savezom, treba da osmisli način i organizaciju korišćenja. Smatra da tek tada treba pustiti objekat u upotrebu da na početku ne bi došlo do organizacionog vakuma, kao što je bio slučaj sa novom halom u prvim mesecima rada.

Dilemu ko će sve moći da koristi novi atletski stadion, Nestorović razrešava karatko i jasno:

Da, na stazu će moći i rekreativci! Ali mora se organizovati vreme kada koriste klubovi, a kada građani. Takođe, pravila korišćenja moraju biti onakva kakva su svuda u svetu: na tartan stazi ne može da se nađe niko sa rolerima, biciklima, trotinetima ili, ne daj bože, motorima! Na nju mogu samo atletska i obična patika. Stadion će imati 24 časa čuvarsku službu. Prevelika je ovo investicija da je ne bismo čuvali. Na travnatim terenima mislim da bi mogle da se održavaju škole fudbala, ali ne i treninzi fudbalkih klubova ili utakmice… To je moje mišljenje, videćemo.

Nestorović ima još planova za prostor pod obalom. Kaže da bi sledeće godine trebalo da tartanom budu obloženi i manji tereni koji su van kapija stadiona “da bi sva deca mogla da osete blagodet ove vrste podloge i da im zglobovi ne stradaju“. Na moju zdušnu podršku naišla je njegova ideja o izgradnji javnog wc-a pod obalom:

 – Imamo toliko šetača pored Ibra, sređujemo terene, zovemo decu da ih koriste… a onda nemaju gde da idu u toalet. Čemu ih onda učimo?!

Pogled unazad

Pogled unazad na ovu investiciju je mnogo manje prijatan. rekonstrukcija će trajati tačno dve godine, a u međuvremenu su probijeni mnogi rokovi i ispuštena već dobijena organizacija juniorske Balkanijade u atletici. Umesto prvobitno planirana 132 miliona dinara, rekonstrukcija će koštati oko 180 miliona. 

Od brojnih razloga kašenjenja Aleksandar Nestorović izdvaja tri:

Loša projektna dokumentacija, koju je uradila jedna firma iz Subotice još pre šest-sedam godina, predviđala je delimičnu rekonstrukciju stadiona. Mi smo se odlučili za sveobuhvatnu. To nas je dovelo u situaciju da, na primer, tek kada smo ‘oljuštili’ tribine, shvatimo koliko će posla biti oko njihove rekonstrukcije. Ispred samih tribina u dužini od sto metara nismo ni znali da stazu drži betonska ploča od 20 centimetara, stavljena zbog nestabilnog muljevitog tla. Mi smo sada uradili kompletnu zamenu tla ispod staze ispred tribina.

Nestorović zatim navodi i neke nepredviđene okolnosti, kao što su obilne padavine koje su izazvale klizište na donjoj strani tribina i čija je sanacija dugo trajala. Jedan od razloga je, kaže, i neophodnost stalne koordinacije sa Ministarstvom privrede i čekanje saglasnosti. I pored svega toga, Nestorović je zadovoljan, pa i ponosan:

Za četiri godine na ovom delu grada rekonstruisali smo stadion, stepenice pored stadiona i izgradili rampu za invalide. Smatram da je to poduvat. Mi smo jedini grad koji je odradio kompletnu rekonstrukciju, a ne samo zamenu staze. Ovo je tek treći stadion u Srbiji koji ima prave dimenzije potrebne za sva atletska takmičenja! Prihvatam i kritike na naš račun. Odabrali smo teži put, potrajalo je, ali smatram da smo uradili pravu stvar  – smatra Aleksandar Nestorović, direktor JP-a za upravljanje građevinskim zemljištem u Kraljevu.

Ovo je tekst o privođenju kraju rekonstrukcije jednog velikog sportskog objekta u Kraljevu – Atletskog stadiona. (Pošto mu je to za sada zvanično ime, pisali smo ga velikim početnim slovom iako je pridev). Za ozbiljnu analizu ostaje zašto se kreće u tako velike investicije bez dobre projekte dokumentacije. Atletski stadion i nadvožnjak su dva opominjuća primera u poslednje dve godine.

R. Vesković

1 komentar za naslov “Atletski stadion: završeno 90% radova (VIDEO)

  1. . Остаје и даље нерешено питање безбедности атлетичара у првој кривини због постављања металне ограде непосредно уз стазу. Једино решење, ако се изузме уклањање ограде, је да се та ограда на неки начин тапацира, т.ј. да се са унутрашње стране (према стази) поставе облоге од неког меког материјала које би спречавале повреде атлетичара који би могли излетети са стазе. Та облога би могла да буде и подлога за рекламе или неке друге информативне садржаје трајне природе.

Comments are closed.