Prijavite ekipu za Seoske sportske igre

8. septembar 2020.

Na području Kraljeva drugo izdanje Seoskih igara biće održano 20. septembra u Vrbi, a zainteresovane ekipe mogu da se prijave Sportskom savezu Kraljeva do 18. septembra

            U cilju podsticanja žitelja sela širom Srbije na bavljenje fizičkom aktivnošću i radi doprinosa njihovom zbližavanju i bogatijem društvenom životu, Sportski savez Srbije je prošle godine počeo manifestaciju Seoske sportske igre. Na području Kraljeva drugo izdanje Seoskih igara biće održano 20. septembra u Vrbi. Zainteresovane ekipe mogu da se prijave Sportskom savezu Kraljeva sve do 18. septembra.

            Ove godine za Seoske igre se prijavilo 11 opština i gradova, tako da će lokalna takmičenja biti kvalifikaciona za finalno takmičenje, koje će biti održano od 25-27. septembra u Vrnjačkoj Banji. Prošlogodišnji predstavnik našeg grada, ekipa sela Miločaj osvetlala je obraz Kraljevčana – zauzela je drugo mesto, iza pobednika iz Rudne Glave kod Majdanpeka. Sportski sadržaj Seoskih igara je raznovrsan, kaže za kraljevački portal “Krug” Jasmina Mirković iz Sportskog saveza Kraljeva:

            – Discipline su kombinacija tradicionalnih i modernih. Imamo mali fudbal, odbojku, šah, ali i: skok iz mesta, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca i štapa, obaranje ruku, narodno rvanje i poligon, savladavanje prirodnih prepreka.

Deo ove manifestacije je i promocija kulture i tradicije podneblja na kom se takmičenje organizuje, a svaka ekipa predstavlja po jedan običaj iz svog kraja.

            Radi motivisanja žena sa sela za bavljenje zdravim fizičkim aktivnostima i učešće u društvenim događajima, Seoske igre imaju i pravilo da ekipe moraju biti mešovite:

            –  U svakom timu nekog sela mora biti bar 5 žena i u ekipnim sportovima u svakom trenutku mora u timu biti bar jedna žena – pojašnjava Jasmina Mirković, koja je u Sportskom savezu Kraljeva tehnički sekretar.

            Pobednička ekipa ove godine će dobiti na poklon rukometno igralište za svoje selo.

            Epidemija koronavirusa je uticala i na organizaciju ovog takmičenja, pa tako, nažalost, prisustvo publike moraće da bude ograničeno, uz sprovođenje zaštitnih mera za tamičare.

R.V.

*Korišćene fotografije sportskih saveza Srbije i Kraljeva sa prošlogodišnjeg takmičenja