Mali sajam sporta, zbog korone, bez publike (VIDEO)

25. septembar 2020.

Manifestaciju je otvorio ministar sporta Vanja Udovičić, koji je izrazio zadovoljstvo što se tradicija sajmova sporta u Srbije nastavlja iz Kraljeva, grada poznatog po sportskoj tradiciji

Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije organizovali tokom prethodne četiri godine više od 20 sajmova sporta širom Srbije. Tradicija promocije sporta i zdravih stilova života prekinuta zbog epidemije koronavirusa – nastavljena je danas iz Kraljeva gde je, na sportskim terenima „pod obalom“, Sportski savez Kraljeva, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ministarstva omladine i sporta, organizovao Mali sajam sporta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je, otvarajući manifestaciju održanu bez publike, rekao da mu je drago što se tradicija organizovanja sajmova sporta nastavlja baš u Kraljevu:

– Kraljevo je grad poznat po sportskoj tradiciji, koji pravi izuzetne sportske rezultate i danas. Možemo da se ponosimo onim što smo radili u prethodnom periodu, ali mnogo je važnije šta ćemo raditi u narednom, da biste vi imali što bolje uslove i pravili što bolje rezultate.

Ministar sporta odao je da je važno i da svi građani Kraljeva i okolnih mesta imaju priliku da se oprobaju u raznim sportskim veštinama i da budu u sportskoj porodici Srbije“. https://youtu.be/MSkZqKHW7Ks

Ovo je manifestacija koja treba da pošalje snažnu poruku kako svi zajedno treba da se bavimo rekreacijom, sportom, da obaramo sopstvene rekorde i da budemo najbolji u onome što radimo. U Kraljevu se promovišu sjajni rezultati kraljevačkih sportista kako bi se stvorili i bolji uslovi i da bude što više profesionalnih sportista – poručio je Udovičić

Gradski i čelnici Sportskog Saveza Kraljeva, u društvu Udovičića, ali i Veselina Jevrosimovića, predsednika Sportskog saveza Srbije, zajedno su obišli kraljevačke mlade sportiste i sportistkinje. Na terenima su bili košarkaši, odbojkaši, biciklisti, vaterpolisti, kajakaši, rukometaši, sportisti koji se nadmeću u borilačkim veštinama…

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ocenio je da su tereni „pod obalom“ i okolina – možda  najsportskije mesto u Kraljevu“.

Ovde su rekonstruisan atletski stadion, tereni za košarku, rukomet, tenis, bazen, a u godini smo u kojoj su naši takmičari u kolektivnim sportovima sa loptom postigli najbolje rezultate. Košarkaši su se plasirali u Košarkašku ligu Srbije, odbojkaši u najviši rang takmičenja, rukometaši su pred plasmanom u Super B ligu, a košarkašice su donele Kup Srbije u Kraljevo. To je najveći uspeh kraljevačkog kolektivnog sporta sa loptom još od 1979. godine, kada su odbojkaši Ribnice uspeli da osvoje Kup nekadašnje Jugoslavije – podsetio gradonačelnik Kraljeva.

Kraljevo će naredne godine, najavio je, biti domaćin još jedne Lige nacija – u muškoj konkurenciji.

Ministar Udovičić pohvalio je zajedničke projekte lokalne samouprave i resornog ministarstva, a posetu je iskoristio i da obiđe završne radove na rekonstrukciji atletskog stadiona na kojem, kako je naveo, žele u narednom periodu da organizuju veliki broj međunarodnih takmičenja, pre svega Balkansko prvenstvo naredne godine. https://youtu.be/bg8FM1cs3oU

Prisutnima se obratio i predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, koji je iskoristio priliku da se zahvali  svima koji su pomogli rekonstrukciju atletskog stadiona.

Atletski savez Srbije se zalaže za razvoj atletike kao bazičnog sporta, atletike koja nije namenjena samo profesionalcima, već svima koji žele da se bave zdravim sportom. Još pre deset godina smo Kraljevo stavili na mapu kao grad u kome treba izgraditi atletski stadion, jer su generacije atletičara sanjale o današnjem danu. Ispunio se san svih nas i nadam se da će na ovom stadionu stasati buduće generacije mladih sportista atletičara – kazao je Jevrosimović.

Hoću li biti ministar pitanje je za neke druge

Na novinarsko pitanje da li zaista pakuje kofere, jer se mesecima njegovo ime pominje kao ime odlazećeg iz Vlade Srbije, Udovičić je danas odgovorio:

Mislim da je to pravo pitanje za nekog drugog, a ne znam mene. Više puta sam isticao da ću se, dok sam na mestu ministra omladine i sporta, truditi da svojim radom i zalaganjem poboljšam uslove mladih ljudi i sportista. Mislim da su četiri puta veći broj medalja osvojenih u mom mandatu i drastično veći broj međunarodnih takmičenja, duplo veći broj dece u sistemu školskog sporta (koji je porastao sa 90.000 na 180.000), dokaz da sam navikao da se takmičim sa samim sobom i da postavljam najviše standarde. Mislim da „rezultat na semaforu“ dovoljno govori o tome kako je Ministarstvo omladine i sporta radilo i delovalo u prethodnom periodu.

           M. M. Dabić