Čiker MTB maraton 2021. ulazi u završnicu

Međunarodna turističko-sportska manifestacija, desetodnevni biciklistički maraton održava se i ove godine, iako je do samog starta bilo neizvesno kako će sve funkcionisati zbog epidemije koronavirusa

Ljubitelji biciklizma trenutno voze trasu maratona od Pribojske kroz Priboj, odakle se preko Dobrilovića penje na Pribojsku Goleš, da bi se grebenom Goleši, spustili do Zaluga i dalje do Prijepolja i manastira Mileševa – konačne lokacije ”Čiker MTB maratona 2021”, koji je startovao u nedelju 27. juna u Kraljevu sa, ove godine, oko 60 učesnika.

Organizator maratona Radoslav Golubović podseća da je biciklistički maraton prošle godine zbog loše epidemiološke situacije morao da bude otkazan, a ove godine je trasa bila samo na teritoriji Srbije.

Bojali smo se da ne dođe do zatvaranja granice sa Crnom Gorom, pa smo smatrali da da je sigurnije da bude održan samo na teritoriji Srbije. Ove godine broj učesnika je dosta manji baš zbog neizvesnosti oko korone koja je trajala da samog početka, ali je nekoliko biciklista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije, ipak, uspelo da dođe.

Učesnici iz Slovenije kojih je ranije na biciklističkom maratonu uvek bilo dosta, morali su da izostanu sa ovogodišnjeg. Nema ni biciklista iz Nemačke, Švajcarske i nekih drugih zemalja koji su do sada bili redovni učesnici. Sutra (ponedeljak, 5. jul) maratonci imaju dan odmora, u toku kojeg će im biti ponuđen obilazak kulturno istorijskih spomenika tog kraja, kao i mogućnost obilaska slapova Soptnice li nekih drugih atraktivni destinacija u tom području. U utorak – 6. jula, za učesnike maratona, koji to žele, i koji su se za to prijavili, biće organizovan povratak do Kraljeva, kao i prevoz njihovih bicikala i opreme. Dolazak učesnika u Kraljevu koji se, nadamo se, vraćaju svojim kućama puni utisaka i bogatiji za lepu iskustva, u utorak se očekuje u popodnevnim časovima.

O MARATONU

MTB “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa više od deset turističkih organizacija, od 2012. godine organizuje “Čiker MTB maraton” čija relacija je svake godine polazila iz Kraljeva, a završavala se u nekoj od opština u Crnoj Gori.

Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Maraton nema takmičarski karakter. Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Trasa maratona se menja svake godine. Tako je prethodnih godina (izuzimajući 2020. kada maraton nije održan) prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Pivske planine, Durmitor, Moračke planine, Lovćen i Rumiju, prolazeći kroz Čačak, Požegu, Užice, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Novi Pazar, Tutin, Berane, Kolašin, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Cetinje, Danilovgrad, Podgoricu, Kotor, Ulcinj i Tivat.

Broj učesnika se svake godine povećavao. Od oko 40 učesnika 2012. godine, broj se popeo na više od 160 učesnika u 2019. godini.

Do sada su na desetodnevnom maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Čilea i SAD..

I ove godine „Čiker MTB maraton’’ traje 10 dana.

Biciklistički maratonci su se, u najvećem delu, kretali makadamskim, šumskim i planinskim putevima.

      M. M. D.

foto: start Čiker MTB maratona – juna 2019. u Kraljevu