Korak bliže zdravlju: u subotu – „Dan pešačenja“

Cilj manifestacije u koju će biti uključeno više od 100 klubova i organizacija, a organizuje se gotovo u celoj Srbiji je da se pešačenje pretvori u naviku koja ima ogroman značaj za jačanje imuniteta, fizičko i mentalno zdravlje

Planinarsko-sportsko društvo „Gvozdac” i Planinarski savez Srbije organizuju u  subotu 11. septembra „Dan pešačenja” pod sloganom „Korak bliže zdravlju“.

Manifestacija i kampanja „Dan pešačenja” predstavlja centralnu ovogodišnju akciju u koju će biti uključeno više od 100 klubova i organizacija Planinarskog saveza Srbije. Odvijaće se paralelno gotovo u celoj Srbiji.

Prethodnih godina akcija je okupila više od 17.000 ljudi u 68 gradova i opština koji su sa svojim planinarima podelili radost pešačenja i aktivnog boravka u prirodi. I ovogodišnja akcija je antipandemijskog karaktera.

Cilj je promocija zdravog načina života kroz pešačenje i aktivnosti vezane za prirodu, kao najbolje preventive.

Sa jedne od ranijih akcija “Dan pešačenja”

Apsolutno je nebitno da li će učesnici prepešačiti 100 metara ili celu predviđenu stazu, navode organizatori.

Oni dodaju i da im je želja da se pešačenje pretvori u dobru naviku koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje građana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta.

„Dan pešačenja” je zabavan i jednostavan način da se u najboljem društvu istraži radost kretanja i druženja, ali i aktivnog i zdravog načina života koji utiče na psihofizičko zdravlje. Zbog činjenice da održavanje manifestacije uslovljava epidemiološka situacija, Planinarski savez Srbije će i ovogodišnju akciju realizovati na specifičan način: učesnicima će biti predočene rute/trase kojima može da se pešači, a članovi Planinarskog saveza Srbije će na stazama biti prisutni kao logistička podrška. Na ovaj način će, procenjuju organizatori, moći da bude ispoštovano pravilo fizičke distance.

Okupljanje za učesnike “Dana pešačenja” u Kraljevu je na parkingu kod nove Hale sportova u Ribnici do 8:30 u subotu 11. septembra. Polazak na pešaćenje je u 8:30, a pešačiće se bedemom do mosta na reci Ribnici, zatim pored reke Ribnice do Mošinog Gaja u dužini od oko tri kilometra. Tu će biti napravljena pauza, a posle odmora povratak je – istom stazom.

M. M. D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *