Krah fudbalskih centara

Pre početka fudbalske trke za bodove, Prva liga Srbije proširena je na 18 klubova, pa su se u rangu više našli i klubovi iz nekada velikih fudbalskih centara; što se tiće kraljevačke „Sloge“, ostaje žal za velikim brojem „prokockanih“ bodova

Fudbalsko prvenstvo u Prvoj ligi Srbije dugo će se pamtiti po mnogo čemu. Ova fudbalska družina, pre početka trke za bodove, proširena je i brojala je 18 klubova. Bila je to prilika da se u prvoligaško društvo uključe klubovi iz nekada velikih fudbalskih centara. Tako su se u rangu više našli i klubovi koji su u tom trenutku bili “ispod” crte u Srpskoj ligi. Izmedju ostalih, ovakav poklon nisu odbili ni u kraljevačkoj „Slogi“.

Formirana je nova uprava na čelu sa Mijatovićima: Mišom, velikim zaljubljenikom u najvažniju sporednu stvar na svetu i njegoivim sinom Alkeksandrom, koji se kao igrač pojavljivao u nekoliko klubova ondašnje prve lige. Zasukali su rukave, vremena da se ekipa pripremi na uslove koje iziskuje profesionalna liga bilo je malo i oko sredjivanja “papira”, ali i oko renoviranja stadiona.

Miša Mijatović na slici sa autorom teksta Stoletom Petkovićem

Na brzinu je „skockana“ i ekipa. Teško je bilo pronaći igrače koji bi kvalitetom odskakali od onih koji su sa „Slogom“ vodili bitke u Srpskoj ligi.

Ne može se reći da je ovaj postojeći igrački kadar razočarao. Naprotiv, svi su dali svoj maksimum ali, nažalost, ta skala je bila daleko od onog koji je potreban Prvoj ligi Srbije. Ostaje, recimo, žal za velikim brojem bodova koji su prokockani, uglavnom na domaćem terenu, naročito u prvoj četvrtini prvenstva. Tada je došlo do promene trenera. U nastavku, sa Borisom Bunjakom, ekipa je živnula i na “poluvremenu” prvenstva verovalo se da će uslediti bitka za samu sredinu tabele koja garantuje opstanak. U pauzi, i on je „digao sidro“, a na klupi su do kraja sedela još dva „kouča”, ali bilo je kasno za sve.

I pored toga što je „Slogi“ odavno „zasvetleo fenjer“, igrači su pružali sve od sebe i zato zaslužuju čestitke. Bolje se nije moglo.

No, glavu gore. Fudbal se igra i u Srpskoj ligi. Shvatili su to i u „Dubočici“, „Dinamu“ iz Vranja, „Borcu“ iz Čačka, Jagodini, Zemunu, „Radničkom“ iz Pirota… klubovi iz gradova sa velikom fudbalskom reputacijom. Neki od njih su kao i „Sloga“ pred početak prvenstva dobili na poklon Prvu ligu.

Tekst i foto: Stole Petković

1 komentar za naslov “Krah fudbalskih centara

  1. Žao mi je naše Sloge, “stručnjaci” joj dođoše glave……

Comments are closed.